ΔΝΤ: «Τελειώστε με τις εκκρεμότητες και μετά επιστρέφουμε»

«Τελεσίγραφο» στέλνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα λέγοντα πως τα στελέχη του δεν επιστραφούν στην Αθηνά, εάν πρώτα δεν ικανοποιηθούν και δεν εφαρμοσθούν όλες οι πολιτικές που έχει ζητήσει η τρόικα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων από την Ουάσιγκτον ερωτηθείς για το εάν η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται κοντά στις 8 Νοεμβρίου υπογράμμισε πως προς το παρόν το ΔΝΤ αναμένει «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» της κυβέρνησης προκειμένου να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ ζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό είπε πως το Ταμείο στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ωστόσο προσέθεσε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών της θεσμών.

Για την προληπτική πιστωτική γραμμή είπε πως όπως προκύπτει από την πρόσφατη αύξηση των spreads η Ελλάδα θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη. «Αυτό θα το αποφασίσει Ελλάδα», είπε ο Ράις, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές».

Σε ερώτηση για το εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συζήτησε στην Ουάσιγκτον με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την πρόωρη διακοπή του προγράμματος ο Ράις απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως δεν θα μεταφέρει ιδιωτικές συζητήσεις.