Λοβέρδος: Θα εφαρμοστεί ο νόμος στο ΕΚΠΑ

«Ο νόμος στο ΕΚΠΑ θα εφαρμοστεί» διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή τα χθεσινά έκτροπα και εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στον πρύτανη, Θεόδωρο Φορτσάκη.

 

«Αυτή η κατάσταση όπου βλέπω φως, ανοίγω την πόρτα και μπαίνω, κλειδώνω όποιον θέλω μέσα, βγαίνω – μπαίνω ότι ώρα θέλω, δεν μπορεί να είναι κατάσταση που αφορά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Είναι αδύνατον το 2014» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στον Ant1.

 

Παράληλλα, επανέλαβε ότι στηρίζει τον πρύτανη του ΕΚΠΑ τονίζοντας ότι «δεν έχω αλλεργία στις κινητοποιήσεις. Αντιθέτως, πιστεύω ότι οι κινητοποιήσεις είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας. Αλλά επιμένουμε ως πολιτεία ότι δεν είναι σπίτι του καθενός ή της καθεμιάς ο δημόσιος χώρος, αλλά είναι όλων των Ελλήνων. Ο πρύτανης έχει δίκιο».

 

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον Σκάι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης επεσήμαινε ότι είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε πως τα έκτροπα που γίνονται μειώνουν την αξία του δημόσιου πανεπιστημίου και το οδηγούν στην κατάρρευση και έκανε λόγο για παγιωμένη συνήθεια μιας μειοψηφίας που δεν έχει καμία σχέση με τη Σύγκλητο.

 

«Οι ελάχιστες μειοψηφίες κάποιων συνδικαλιστικών παρατάξεων δημιουργούν πρόβλημα και εμφανίζονται δημιουργώντας απειλητική ατμόσφαιρα», τόνισε προσθέτοντας όμως πως αυτό τερματίστηκε. Γυρνάμε σελίδα» σημείωσε.

 

Υπογράμμισε πάντως πως η Σύγκλητος είναι ανοιχτή στο διάλογο να ακούσει φοιτητές και εκπροσώπων αλλά μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και με πολιτισμό. Ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Συγκλήτου θα επαναληφθεί το Σάββατο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σωστά», κατέληξε.

 

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αντώνης Καλοκαιρινόςπαραδέχθηκε, μιλώντας επίσης στον Σκάι, ότι «τα τελευταία χρόνια οι συνεδριάσεις της Συγκλήτου πραγματοποιούνταν εν μέσω εισβολών φοιτητών: «Λυπάμαι που το λεω, αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί… Το Πανεπιστήμιο πρέπει να πάρει αποφάσεις όπως για την καθαριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην τοποθετηθεί για τα χθεσινά (Πέμπτη) έκτροπα στο ΕΚΠΑ, εκθείασε μέσω του Σκάι ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος πάντως εξαπέλυσε πυρά για την πολυφωνία που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «ΣΥΡΙΖΕΣ».

 

«Την είδα με καλό μάτι τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΚΠΑ. Είναι καλό σημάδι… Ευτυχώς που δεν μίλησαν, δείχνει ότι σκέφτονται, και σκέφτονται ότι αύριο θα είναι αυτοί κυβέρνηση και θα βρουν μπροστά τους όλη αυτή την κατάσταση» ανέφερε.

 

Τόνισε δε, ότι την ιδιωτική φρουρά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε προσλάβει ο προηγούμενος πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης αλλά τους είχε ανενεργούς, σχολιάζοντας ότι η προστασία των ΑΕΙ γίνεται παντού στον Δυτικό κόσμο και είναι κάτι αυτονόητο.

 

«Είναι πολλοί οι ΣΥΡΙΖΕΣ, πολλοί και αντίρροποι, άλλος πάει Βορρά, άλλος Ανατολή, άλλος Δύση, άλλος Νότο…» δήλωσε.

 

Για «φοιτητές-δεσμοφύλακες» έκανε λόγο χθες σε ανακοίνωσή του τοΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφερόμενο στα επεισόδια.