Μπόκο Χαράμ: Δεν υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία με τη νιγηριανή κυβέρνηση

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία με τη νιγηριανή κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι ψεύδεται, σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα στο οποίο αναφέρει ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μελλοντικής διαπραγμάτευσης.

Ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου αναφέρει επίσης στο βίντεο αυτό ότι οι 219 μαθήτριες που απήχθησαν τον Απρίλιο από το χωριό Τσιμπόκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας έχουν όλες προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και έχουν παντρευτεί.

Ο Σεκάου ισχυρίστηκε επίσης ότι η οργάνωσή του κρατά όμηρο έναν Γερμανό πολίτη ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής τον Ιούλιο στην πολιτεία Ανταμάουα, επίσης στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Ο στρατός και η προεδρία της Νιγηρίας είχαν ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία για εκεχειρία με τη Μπόκο Χαράμ, η οποία προβλέπει και την απελευθέρωση των μαθητριών. Όμως έκτοτε τα βίαια επεισόδια δεν έχουν σταματήσει, ενώ έχουν σημειωθεί και πολλές απαγωγές, κυρίως στα βορειοανατολικά, επίκεντρο της ισλαμιστικής εξέγερσης εξαιτίας της οποίας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι τα πέντε τελευταία χρόνια.

Από την αρχή η ανακοίνωση περί εκεχειρίας έγινε δεκτή με σκεπτικισμό, καθώς τη Μπόκο Χαράμ εκπροσωπούσε ένα πρόσωπο που ήταν άγνωστο σε όλους με το όνομα Ντανλάντι Αχμάντου.

Η νιγηριανή κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την ισλαμιστική οργάνωση στο γειτονικό Τσαντ. Όμως στο βίντεο αυτό ο Σεκάου δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τον Αχμάντου. «Δεν έχουμε υπογράψει εκεχειρία με κανέναν […], δεν έχουμε διαπραγματευτεί με κανέναν […] είναι ένα ψέμα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δεν διαπραγματευόμαστε. Τι συμφέρον έχουμε από τις διαπραγματεύσεις; Ο Αλλάχ μας είπε να μην το κάνουμε», συνεχίζει.

Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες ο Σεκάου αναφέρεται στην τύχη των μαθητριών που απήχθησαν από το Τσιμπόκ, σε αυτό το βίντεο που διαρκεί 12 λεπτά. «Δεν ξέρετε ότι οι περισσότερες από 200 μαθήτριες του Τσιμπόκ έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ; Έχουν απομνημονεύσει δύο κεφάλαια του Κορανιού», αναφέρει.

Στο παρελθόν είχε απειλήσει να πουλήσει τα κορίτσια και να τις κάνει σεξουαλικές σκλάβες, όμως είχε αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενο να τις ανταλλάξει με ισλαμιστές κρατούμενους. Στο βίντεο ο Σεκάου λέει ξεσπώντας σε γέλια: «Τις παντρέψαμε όλες, βρίσκονται στις συζυγικές τους εστίες».

Σύμφωνα με μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η Μπόκο Χαράμ κρατά περισσότερες από 500 γυναίκες και κορίτσια και οι αναγκαστικοί γάμοι είναι μια συνηθισμένη πρακτική στις τάξεις της ισλαμιστικής οργάνωσης.