Γερμανία: Ιστορικών διαστάσεων απεργία στους σιδηροδρόμους

Η κυκλοφορία των τρένων στη Γερμανία πλήττεται από σήμερα το πρωί από ιστορικών διαστάσεων απεργιακή κινητοποίηση των μηχανοδηγών της Deutsche Bahn-η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας- που θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα.

 

Από σήμερα το πρωί οι απεργοί του συνδικάτου GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivfurher) επέκτειναν και στα επιβατικά τρένα την απεργία, η οποία ξεκίνησε χθες από τα φορτηγά. Τα προβλήματα στην κυκλοφορία των σιδηροδρόμων έπληξε την πρωινή ώρα της αιχμής τις τοπικές συνδέσεις και τον προαστιακό.

 

Η διεύθυνση της Deutsche Bahn ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά του συνδικάτου σε διαιτητικό δικαστήριο αφού το συνδικάτο απέρριψε την πρόταση της εταιρείας να υπάρξει μεσολάβηση για συνομιλίες.

 

Στο Βερολίνο, μόλις το εν τρίτον των δρομολογίων του προαστιακού δικτύου S-Bahn πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, δημιουργώντας μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

 

Το κοινό είχε ενημερωθεί για την πολυήμερη απεργία, την μεγαλύτερη εδώ και είκοσι χρόνια, ώστε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης.

 

Στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία, την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γερμανίας γύρω από την Κολωνία και το Ντίσελντορφ, ματαιώθηκαν δεκάδες δρομολόγια τοπικών τρένων, στη Βαυαρία, ματαιώθηκε τουλάχιστον το 50% των τοπικών δρομολογίων, ενώ στο Μόναχο εκτελείται μόνο ένα δρομολόγιο ανά ώρα των S-Bahn, που χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες τις ώρες αιχμής.

 

Η κυκλοφορία των γερμανικών σιδηροδρόμων θα αποκατασταθεί στις 4.00 της Δευτέρας.

 

Η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιείται καθώς η Γερμανία γιορτάζει αυτό το σαββατοκύριακο την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Δύο εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται για τους εορτασμούς στη γερμανική πρωτεύουσα.

 

Τα αιτήματα του συνδικάτου GDL αφορούν αύξηση των μισθών, μείωση του ωραρίου απασχόλησης και το δικαίωμα του συνδικάτου να διαπραγματεύεται με την Deutsche Bahn και εξ ονόματος άλλων κατηγοριών εργαζομένων και όχι μόνον των μηχανοδηγών.

 

Η σύγκρουση ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου και έχει λάβει πρωτοφανή έκταση και διάρκεια σε μία χώρα που φημίζεται για την υψηλή ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου.

 

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι έχουν επικρίνει αυτήν την απεργιακή κινητοποίηση που ανησυχεί τους οικονομικούς κύκλους της χώρας εν μέσω μίας εύθραυστης οικονομικής συγκυρίας.