Γιούνκερ: Δεν σκόπευα να γίνω αρχιτέκτονας της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη

Την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές που ακολουθούσε η χώρα του, το Λουξεμβούργο, πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποσχόμενος ότι θα ενταθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής με ένα πιο αυτοματοποιημένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών.

 

«Εγώ είμαι πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη σε κάθε γωνιά και γειτονιά του Λουξεμβούργου. Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές όσον αφορά την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων που ορισμένες φορές είναι διαμετρικά αντίθετοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν συμβαδίζουν με τα ηθικά στάνταρ» δήλωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος επί 24 χρόνια διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

 

«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που θα μπορούσατε να αποκαλέσετε λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να δείχνει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω την φοροδιαφυγή στην Ευρώπη» δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης της Κομισιόν.

 

Επέμεινε πάντως ότι «όλα όσα έγιναν είναι σε συμφωνία με τη διεθνή νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες…Το ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά στάνταρ. Αν δεν υπάρξει φορολογική εναρμόνιση σε όλη την Ευρώπη…τότε αυτά θα είναι τα αποτελέσματα».

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον, η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει νομοθεσία για μια κοινή εταιρική φορολογική βάση για όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που ωστόσο εδώ και καιρό πολλές χώρες αντιμετωπίζουν αρνητικά.

 

Οι δηλώσεις έρχονται λίγο μετά τις αποκαλύψεις, ότι το Λουξεμβούργο είχε συνάψει μυστικές συμφωνίες με περίπου 340 πολυεθνικές που τους επέτρεπαν να αποφύγουν δισ. ευρώ σε φόρους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις συμφωνίες, προκειμένου να διαπιστώσει αν παραβιάστηκαν οι κανόνες της ΕΕ περί κρατικής βοήθειας.