Ραντεβού στο Παρίσι κυβέρνησης – τρόικας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 Νοέ 2014 - 21:57

Τελευταία Ενημέρωση: 21:57

Σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να προχωρήσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και να εξεταστεί η «επόμενη» ημέρα του μνημονίου, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνει στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί αύριο και μεθαύριο με τους δανειστές.

 

Τα μέλη της ομάδας θα αναχωρήσουν το πρωί της Τρίτης για τη γαλλική πρωτεύουσα και θα είναι λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη, αντίστοιχη, συνάντηση. Η επιστροφή στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση θα γίνει στο κτίριο του ΟΟΣΑ, ενώ στην ομάδα θα συμμετάσχουν τρεις υπουργοί, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και εκπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ.

 

Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό από τη Χαριλάου Τρικούπη, στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο θα συμμετέχουν οι Χ.Πρωτόπαππας και Κ. Περιακάκης.

 

Η πρώτη κρούση για το ραντεβού στο Παρίσι ήρθε από το πρακτορείο Bloomberg -επικαλούμενο κυβερνητική πηγή- είδηση την οποία αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και διαψεύσει.

 

Αργότερα, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επεσήμανε ότι η συνάντηση συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξεταστεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας.

 

Σημειώνεται, ότι και χθες υπήρξε νέα αποστολή στοιχείων από την ελληνική πλευρά προς τους δανειστές, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου και υπό τον πρωθυπουργό.

 

Κομισιόν:Ζητήματα – κλειδιά στο τραπέζι

Τη συνάντηση των Παρισίων επιβεβαίωσε με τη σειρά της και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

 

Η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 25 και 26 Νοεμβρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της Επιτροπής, στη συνάντηση στο Παρίσι θα συζητηθούν ζητήματα- κλειδιά για να υπάρξει πρόοδος στην αξιολόγηση.

 

«Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη», σημείωσε.

 

Δύσκολες διαπραγματεύσεις – Αγκάθι το Ασφαλιστικό

«Στο Παρίσι πάμε να «κλείσουμε» την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν κλείσει όλα τα θέματα, πλην όμως σε αρκετά καταγράφεται πρόοδος.

 

«Δεν σηκώνουμε τον πήχη ψηλά» σημείωσαν οι πηγές.

 

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δύσκολο γύρο διαπραγματεύσεων, αλλά εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει οριστικοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης και θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα.

 

Το πρόβλημα πλέον εστιάζεται στο Ασφαλιστικό, για το οποίο η τρόικα πιέζει ασφυκτικά, έτσι ώστε να καλυφθεί -όπως υποστηρίζουν οι δανειστές- ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού που οι ίδιοι λένε ότι υπάρχει για το 2015.