Να αλλάξει η ρύθμιση των 100 δόσεων απαιτεί η τρόικα για να επιστρέψει

Την απαίτηση να τροποποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και στην εφορία, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εδώ και καιρό την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις αλλά να είναι και μικρότερος ο αριθμός των δόσεων.

Πλέον, μένει να φανεί εάν κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση την ώρα που η τρόικα απαιτεί ακόμα αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση χαμηλών και μεσαίων συντελεστών ΦΠΑ.

 

Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη) οι εκπρόσωποι των δανειστών άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στο Παρίσι για το Ασφαλιστικό, ζητώντας μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης για να καλυφθεί ένα ποσό κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των ορίων ηλικίας, καθώς η τρόικα για άλλη μια φορά επικεντρώθηκε στις πρόωρες συντάξεις (δηλαδή σε όσους αποχωρούν πριν από το 62ο έτος).

 

Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 100.000 εργαζόμενοι που έχουν τα έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας (π.χ. μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι).