Νέα απεργία των πιλότων της Lufthansa

Απεργία 36 ωρών, ξεκίνησαν σήμερα οι πιλότοι της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, τη δέκατη από την αρχή του έτους, γεγονός που προκάλεσε την ακύρωση χιλίων και πλέον πτήσεων.

 

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, που έχει την έδρα της στη Φραγκφούρτη, προειδοποίησε ότι 1.350 πτήσεις, δηλαδή σχεδόν οι μισές από τις 2.800 που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, θα ακυρωθούν.

 

Η απεργία ξεκίνησε σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης (01:00 της Τετάρτης) και θα επηρεάσει όλες τις πτήσεις, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το συνδικάτο των πιλότων Vereinigung Cockpit (VC).

 

Η διένεξη σχετικά με τις αλλαγές που προτείνονται σε ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των πιλότων που είχε διαμορφωθεί πριν από δεκαετίες έχει οδηγήσει φέτος σε επανειλημμένες απεργίες οι οποίες έχουν δυσχεράνει τις μετακινήσεις χιλιάδων επιβατών της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Γερμανίας. Οι κινητοποιήσεις των πιλότων ξεκίνησαν τον Απρίλιο και πλέον σκληραίνουν τη στάση τους με αυτή τη δέκατη απεργία, που έχει μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις προηγούμενες.

 

Μέχρι στιγμής η κατάσταση στα γερμανικά αεροδρόμια είναι ήρεμη, καθώς οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων μέσω μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στο κινητό τους για την ακύρωση των πτήσεών τους. Παράλληλα, η Λουφτχάνσα ανακοίνωσε τον κατάλογο των πτήσεων που θα ακυρωθούν στον ιστότοπό της σήμερα.

 

Οι πιλότοι ζητούν να μπορούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, σε ηλικία 55 ετών, με το 60% του μισθού τους, προτού φτάσουν στην επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης των 65 ετών.

 

Οι διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση για το θέμα αυτό έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.