«Ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως την προσεχή Δευτέρα»

Στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωζώνης ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την περάτωση της αξιολόγησης του προγράμματος ως την προσεχή Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για παράταση – σε πρώτη φάση – του υφιστάμενου προγράμματος και – σε δεύτερη – τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα οδηγήσει εκ νέου την Ελλαδα στις αγορές.

 

Αυτά ανέφερε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας πως στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Αθήνα το μείζον πρόβλημα ειναι το δημοσιονομικό.

 

Στο e-mail – απάντηση που έστειλαν τα ξημερώματα στο οικονομικό επιτελείο οι δανειστές ζητούν περαιτέρω «εξηγήσεις στα μέτρα για τα δημοσιονομικά» και «πιο ρητές δεσμεύσεις στα διαρθρωτικά».

 

Η τρόικα φαίνεται ότι εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι «δεν είμαστε πολύ μακριά» από τη συμφωνία, ενώ κατά πάσα πιθανότητα μέσα στη μέρα, θα γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών, μετά το e-mail από την τρόικα, που εστάλη στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο υπουργείο Εργασίας.