«Μπρα ντε φερ» Σαμαρά και Τσίπρα με φόντο την εκλογή Προέδρου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 07 Δεκ 2014 - 16:00

Τελευταία Ενημέρωση: 19:48

Σε περιβάλλον έντονης πολιτικής ρευστότητας, και με την αβεβαιότητα ως προς την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα να κυριαρχεί, Α. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε στη Βουλή, ελάχιστα πριν από την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού 2015.

 

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα οδηγηθεί σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα, εξέφρασε απόψε κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Βιώνουμε, είπε, ημέρες των πιο εντατικών διαβουλεύσεων με τους εταίρους για κλείσιμο τελευταίας αξιολόγησης μνημονίου. Είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν, πρόσθεσε ο κ. Γκ. Χαρδούβελης για να προσθέσει ότι η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο «από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπει σε νέα πιο χαλαρή σχέση με Ευρωπαίους και ΔΝΤ. Θέλω να πιστεύω» συμπλήρωσε, «ότι όλες οι πλευρές έχουμε επίγνωση ότι σε μια διαπραγμάτευση μετά τις θέσεις και τις αντιθέσεις, έρχεται η σύνθεση». Και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα οδηγηθούμε σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα».

 

 


► Δείτε επίσης:


 

Αξιοσημείωτο είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε πως η στάση κυρίως της αντιπολίτευσης ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας του έργου του στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα: «Θα προτιμούσα να μπορώ να λειτουργώ και να διαπραγματεύομαι έχοντας εξασφαλίσει  την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συναίνεση για τα αυτονόητα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χαρδούβελης επαναδιατύπωσε τη γνωστή θέση πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνουν και το τέλος των αλλαγών που θα πρέπει να συνειστούν.

 

«Υπάρχουν πολλά για να γίνουν ακόμα. Παραμένουν σημαντικές στρεβλώσεις και παθογένειες «εκεί έξω». Πρέπει να μην δειλιάσουμε και να μην λοξοδρομήσουμε στο τέλος της διαδρομής. Να μην υποταχθούμε στη μιζέρια του Χθες. Αρκεί να επιμείνουμε στην ενάρετη και ορθολογική δημοσιονομική πολιτική». Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν ακόμα, «πιθανόν να είναι επώδυνες για κάποιες επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες», χωρίς ωστόσο να γίνει συγκεκριμένος σε ποιούς τομείς αναφέρεται.

 

Πριν κατέλθει δε του βήματος στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αντιπολίτευση «να δεσμευτεί σήμερα η αντιπολίτευση σε ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πολιτικής για αντιμετώπιση παθογενειών του συστήματος». Και κατέληξε λέγοντας: «Οι πολίτες πόνεσαν και πονούν, νοιώθουν ακόμα την κρίση στο πετσί τους. Θέλουν την αλήθεια και υπεύθυνες πράξεις».

 

Ο βαθμός δυσκολίας στην ανάπτυξη πολιτικού λόγου εκ μέρους του κ. Γκ. Χαρδούβελη ειδικά σήμερα αυξάνεται κατακόρυφα και εκ του γεγονότος ότι η συμφωνία με την τρόικα είναι «στον αέρα», ενώ παράλληλα έχει και το αυριανό ταξίδι σε ακόμα μία απρόβλεπτης εξέλιξης συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Η κοινοβουλευτική διαδικασία που άρχισε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και η οποία ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, όχι μόνο κατέδειξε το χάσμα που χωρίζει το σκληρό πυρήνα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες περί «καταστροφικής πολιτικής». Ανέδειξε, ταυτόχρονα, την ύπαρξη έντονου προβληματισμού σε ευρύ αριθμό βουλευτών τόσο της αντιπολίτευσης (ανεξάρτητων αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ενταγμένων ακόμα σε κομματικούς μηχανισμούς), όσο όμως και των συγκυβερνώντων κομμάτων: Κοινή συνισταμένη αυτού του προβληματισμού είναι η διαπίστωση της ανάγκης να υπάρξει ευρύτατη συμφωνία στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σε ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών εντός του επόμενου έτους – πριν, δηλαδή, από την ολοκλήρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται να ενταχθεί και το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς επισημαίνεται πως αν διακοπεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από τις επόμενες κάλπες, τότε όλα θα πρέπει να αρχίσουν εκ του μηδενός στην επόμενη Βουλή, με αποτέλεσμα η –κατά γενική ομολογία αναγκαία- αλλαγή διατάξεων του καταστατικού χάρτη της χώρας να ολοκληρωθεί στο μακρινό μέλλον.

 

Τούτων δοθέντων, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου –όπως λέγεται στο Περιστύλιο- να διαπιστωθεί αν σε αυτή την κρίσιμη ώρα θα εισακουσθούν οι φωνές που ζητούν μίνιμουμ συναίνεσης, ή θα επιλεγεί εκ νέου η στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης. Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η εμφάνιση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρώτος θα ανέβει στο βήμα του ομιλητή, δίδοντας τον τόνο στο «μπρα ντε φερ» με τον αρχηγό της ΝΔ.

 

Οπως, πάντως, πολλοί συμφωνούν στο βαθμό που δεν έχει οριστικοποιηθεί οποιουδήποτε περιεχομένου συμφωνία με την τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και τη δρομολόγηση των διαδικασιών διαμόρφωσης του «μεταμνημονιακού» τοπίου για την Ελλάδα, η «τελική σύγκρουση» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και οι εξ αυτής πολιτικές εξελίξεις μάλλον θα πρέπει να αναμένονται μετά από μερικά 24ωρα (όταν δηλαδή θα έρθει η στιγμή της ψήφισης «νέων» μέτρων από τη Βουλή), ή από μερικές εβδομάδες, την περίοδο δηλαδή που θα ανοίξει επισήμως το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εως τότε, εκπλήξεις από τους δύο μονομάχους εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν, αν και στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται.

 

Πηγή: Καθημερινή