Αρνούνται να απομακρυνθούν από το Σύνταγμα οι Σύροι πρόσφυγες

Στην απομάκρυνση γυναικόπαιδων από την πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκονται εδώ και περίπου 20 ημέρες, αντιδρούν οι Σύροι πρόσφυγες, τη στιγμή που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση ασύλου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελου Συρίγου, ο οποίος δήλωσε ότι αναμένει σχετικό κατάλογο προσώπων ώστε να αρχίσει η διαδικασία.

Συγκεκριμένα, γυναίκες και παιδιά που επρόκειτο να μεταφερθούν με λεωφορείο του Δήμου Αθηναίων σε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε αυτό, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο χάνουν την διαπραγματευτική τους δυνατότητα.

 

Ωστόσο διαφαίνεται κάποια δυνατότητα συμφωνίας, καθώς αυτή τη στιγμή οι Σύροι πρόσφυγες εμφανίζονται διαλλακτικοί όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου, ζητούν ωστόσο να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας.

 

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Αλληλεγγύης και εκπροσώπους του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι «να βοηθήσουν τους Σύρους να εξασφαλίσουν κάποια λύση που θα είναι προς το συμφέρον των προσφύγων».

 

Πάντως, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega) ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι κάποιοι «χρησιμοποιούν ως ασπίδα τα παιδιά και δεν τα αφήνουν μαζί με τις μητέρες τους να φιλοξενηθούν στα καταλύματα που έχει ετοιμάσει ο δήμος».

 

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, όπως είπε, ότι «άνθρωποι αδίστακτοι χρησιμοποιούν ακόμη και παιδιά για τους πολιτικούς σκοπούς τους» καθώς και για το ότι  «το κράτος εμφανίζεται για πολλοστή φορά ανέτοιμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, έναντι ενός μεγάλου προβλήματος, όπως οι πρόσφυγες».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ