Νέα σενάρια καταστροφής: Και πάλι κοντά στην έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 Δεκ 2014 - 12:44

Τελευταία Ενημέρωση: 19:48

Επανέρχονται τα καταστροφολογικά σενάρια για την χώρα μας, λόγω της έντονης αβεβαιότητας που προκαλεί η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και οι ανησυχίες για πρόωρες εθνικές εκλογές. Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με πολιτική κρίση και πιθανώς να βρεθεί όπως και στο παρελθόν, πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, υποστηρίζουν με δημοσιεύματά τους διεθνή ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων.

 

«Ανατριχιαστικά ίδιο είναι το σενάριο που ξεδιπλώνεται σήμερα στην Ελλάδα με αυτό του 2010 και του 2011. Πολιτική αναταραχή, βουτιά του χρηματιστηρίου και η απειλή εξόδου από το ευρώ», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

 

«Τότε, η χρεοκοπημένη Ελλάδα είχε φτάσει στην άκρη του γκρεμού και διασώθηκε από έκτακτα δάνεια ύψους 240 δισ. ευρώ τα οποία παρείχαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με επικεφαλής την απρόθυμη Γερμανία. Τώρα, μετά από κάποια σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, η κυβέρνηση παραπαίει εκ νέου, προκαλώντας νέο γύρο καταστροφολογίας», σημειώνει το δημοσίευμα.

 

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή! Τι τύχη για τον Ντέιβιντ Κάμερον», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

 

«Οι αριθμοί δεν ευνοούν τον Σαμαρά» στην απόπειρά του να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι ορισμένοι ανεξάρτητοι έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν στον Σταύρο Δήμα, γράφει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι αν η κυβέρνηση Σαμαρά χάσει το στοίχημα που έβαλε με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις οποίες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, νικητής αναμένεται να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Αυτό θα βυθίσει σε κρίση τις σχέσεις της Ελλάδας με ΕΕ και ΔΝΤ που της παρείχαν τα δάνεια διάσωσης ή θα οδηγήσει σε πολιτική παράλυση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να βρει συμμάχους για κυβέρνηση συνεργασίας».

 

Προς το παρόν οι επενδυτές δεν θεωρούν τόσο πηγή «μετάδοσης» της κρίσης την Ελλάδα και η επίσπευση της προεδρικής εκλογής- αν και είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός για την χώρα- έχει πιο περιορισμένες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της ευρωζώνης, εκτιμά αναλυτής της JPMorgan με δηλώσεις του στους Financial Times. Ωστόσο πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν αν αποτύχει η προσπάθεια εκλογής Προέδρου και γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές, οι οποίες πιθανώς να φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αμφιβολία στις αγορές, προσθέτει ο ίδιος αναλυτής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μετριάσει την σκληρή ρητορική του και παρουσιάζεται ως πιο μετριοπαθής, ωστόσο ορισμένοι επενδυτές δεν έχουν πειστεί γράφουν οι FT, παραθέτοντας την εκτίμηση αναλυτή της UBS:

«Η Ελλάδα μας θυμίζει ότι η πολιτική δεν εξελίσσεται πάντα με τον τρόπο που επιθυμούν οι επενδυτές. Παρατηρούμε ένα εντεινόμενο αντιευρωπαϊκό κλίμα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, οπότε οι πολιτικοί έχουν μικρά περιθώρια κινήσεων για να προωθήσουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη».