Χριστούγεννα σε κατάσταση ετοιμότητας- Τι «έψαχναν» οι Τούρκοι στην Κρήτη;

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 Δεκ 2014 - 15:19

Τελευταία Ενημέρωση: 19:48

Χριστούγεννα σε ετοιμότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο δεν επιτρέπει “εορταστική χαλάρωση” στα έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολα φετεινά Χριστούγεννα.

Οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό και πιο προκλητικό στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις είναι σταθερά σε διψήφιο αριθμό κι αυτό είναι το λιγότερο. Αυτό που προβληματίζει είναι η επιμονή των Τούρκων να οδηγήσουν τις αναχαιτίσεις σε εμπλοκές. Αρκετές από τις οποίες ήταν πολύ σκληρές και επικίνδυνες τις τελευταίες ημέρες.

Αναμένεται συνέχεια. Αυτή είναι η εκτίμηση που κάνουν στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία. Και γι΄ αυτό έχουν δοθεί εντολές για “επαγρύπνηση” αλλά και για ψυχραιμία. Ειδικά στον αέρα.

Οι τουρκικές προκλήσεις εκδηλώνονται σ΄ όλο το Αιγαίο με ιδιαίτερη προτίμηση το νότιο. Κι όχι μόνο. Μετά από χρόνια οι Τούρκοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν ξανά την Κρήτη. Σε μια αεροπορική επιχείρηση που ήταν ίδια μ΄ αυτή που είχε στοιχείσει την ζωή του Κώστα Ηλιάκη,τουρκικά F 16 συνόδευαν φωτογραφικά Phantom για να εντοπίσουν και να φωτογραφήσουν τις θέσεις των S 300. Η αποστολή τους ματαιώθηκε χάρη στις αναχαιτίσεις των ελληνικών F 16. Αλλά όπως λένε από την ΠΑ είναι αξιοσημείωτη “η λύσσα των συνοδευτικών F 16 να μην εγκαταλείψουν την εναέρια μάχη την οποία είχαν χάσει”. 

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά “θερμόαιμων” πιλότων, προερχόμενων από “άτακτες” πολεμικές μοίρες. Πρόκειται για “κεντρική εντολή” κλιμάκωσης των προκλήσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα των αναλύσεων που γίνονται στην Αθήνα . Και είναι προφανές ότι υπάρχει προβληματισμός για το “που πάει το πράγμα”.

Όλα αυτά γίνονται μετά από την “υπερπροσπάθεια” της Αθήνας να οδηγήσει την Τουρκία στον δρόμο της “αποκλιμάκωσης”. Μάταιη η προσπάθεια καταδικασμένη εκ των προτέρων. Αβραμόπουλος και Βενιζέλος έφθασαν μέχρι τον Ερντογάν. Ο Νταβούτογλου με υπουργούς και επιχειρηματίες ήρθε στην Αθήνα για “ελληνοτουρκικό φόρουμ”. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει υπέρ της εκτόνωσης του τεταμενου κλίματος που η Άγκυρα θέλει να επιβάλλει στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν επιλογές αν η Τουρκία εχει αποφασίσει να το “πάει μέχρι τέλους”. Μόνο η προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί η όποια επιθετική επιλογή της. Κι αυτό γίνεται από την Αθήνα.

 

Γιατί κλήθηκε εσπευσμένα από τον Δένδια ο Α/ΓΕΑ την ώρα που Σαμαράς-Νταβούτογλου τα έλεγαν;

 

Περίπου την ίδια ώρα που ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας καλούσε επειγόντως στο γραφείο του τον Α/ΓΕΑ Βαγγέλη Τουρνά για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Α/ΓΕΑ εμφανίστηκε μάλιστα στο υπουργικό γραφείο με την φόρμα πτήσης! Είχε μόλις φθάσει στο ΥΠΕΘΑ μετά από πτήση! Ο Δένδιας τον είχε καλέσει λόγω της τουρκικής έντονης στρατιωτικής κινητικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ο Α/ΓΕΑ παρέμεινε στο γραφείο του Δένδια αρκετή ώρα. Αφορμή ήταν η περίεργη πτήση ενός CN 235.

Την ίδια περίπου ώρα ο Σαμαράς μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Νταβούτογλου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, “ήταν κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τον σκέφτηκε. Το τηλέφωνο του Αντώνη Σαμαρά χτύπησε σήμερα και στην άλλη άκρη ήταν ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Νταβούτογλου, βρίσκεται στην τουρκική παραμεθόριο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και ο οποίος ευχήθηκε στον κ. Σαμαρά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δυο χωρών το τελευταίο διάστημα δεν είναι και στα καλύτερά τους, μετά την προκλητική στάση των γειτόνων μας αλλά και τις συνεχείς παραβιάσεις από ξηράς και αέρος”.

 

Πηγή: onalert.gr

 

Δείτε επίσης:

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούντογλου, στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου