«Φρένο» στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην TAP

H πλειονότητα των συνδικαλιστικών ενώσεων της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Πορτογαλίας TAP, που είχαν κηρύξει μία απεργία από την 27η έως την 30ή Δεκεμβρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ιδιωτικοποίησή της, αποφάσισαν σήμερα να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, αφού επιτεύχθηκε μία συμφωνία με την κυβέρνηση.

 

Τα 9 από τα 12 συνδικάτα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, περιλαμβανομένου και αυτού των πιλότων, αποδέχθηκαν «τις βάσεις μιας συμφωνίας σχετικά με τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας στο πλαίσιο της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης του ομίλου TAP» επισήμαναν σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν.

Ανάμεσα στις 3 συνδικαλιστικές ενώσεις που δεν αποδέχθηκαν αυτήν τη συμφωνία συγκαταλέγεται εκείνη η οποία εκπροσωπεί τα μέλη των πληρωμάτων του θαλάμου επιβατών, οι τετραήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις της οποίας, το διάστημα ανάμεσα στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Δεκεμβρίου είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια της TAP.

Τα συνδικάτα της αεροπορικής εταιρείας είχαν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις την 10η Δεκεμβρίου προκειμένου «να εμποδίσουν την διαδικασία ιδιωτικοποίησης» που είχε ξεκινήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση μετά την αποτυχία μιας πρώτης απόπειρας το Δεκέμβριο του 2012.

Η κυβέρνηση σύντομα πρότεινε να εμπλακούν τα συνδικάτα στη σύνταξη της συγγραφής των υποχρεώσεων ενόψει της ιδιωτικοποίησης με αντάλλαγμα την αναστολή της απεργίας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν απαντήσει ότι η αναστολή της εντολής των κινητοποιήσεων εξαρτάται από τη ματαίωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, μία προϋπόθεση που κατηγορηματικά αρνήθηκε η κυβέρνηση.
Οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα την περασμένη Πέμπτη για την επιστράτευση του προσωπικού της εταιρείας με στόχο να καταφέρει να συγκεντρώσει το 70% των εργαζομένων προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλες οι πτήσεις.

Το συνδικάτο των πιλότων αποφάσισε χθες το βράδυ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρώσει την εντολή επιστράτευσης που είχε χαρακτηρίσει παράνομη και ο διευθύνων σύμβουλος της TAP Φερνάνδο Πίντου είχε αντιδράσει προειδοποιώντας τους εργαζόμενους στους οποίος είχε επιδοθεί η εντολή επίταξης και οι οποίοι δεν υπάκουγαν ότι θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Παρά την ένταση, τα συνδικάτα, που έχουν διχαστεί, τελικά επανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.