Κεντρική Μακεδονία: Ευρωβοήθεια για χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά

Λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται να φτάσει η ευρωβοήθεια, το νέο πακέτο με τρόφιμα, συσκευασμένα γεύματα, ρουχισμό και είδη για τα παιδιά, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση φτωχά νοικοκυριά, όσοι διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή απειλούνται από αυτήν.

 

Μεταξύ των περιφερειών της χώρας μάλιστα οι οποίες συμπράττουν με δήμους και την εκκλησία για την υλοποίηση του προγράμματος η Κεντρική Μακεδονία είναι η δεύτερη μετά την Κρήτη που ολοκλήρωσε τη διαβούλευση με τους φορείς και μέχρι την Παρασκευή θα έχει στα χέρια της τον τελικό αριθμό των δικαιούχων.

 

Ωφελούμενοι του προγράμματος “Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή 2014-2020” του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους είναι κυρίως όσοι πληρούν τα κριτήρια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ωστόσο η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σκοπεύει να τα διευρύνει, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης πολλών νεοαπόρων, μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και αστέγων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Χάρη Αηδονόπουλο η νέα ευρωπαϊκή βοήθεια θα καλύψει στην Κεντρική Μακεδονία όλες τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η διαβούλευση με δήμους, εκκλησιαστικούς φορείς και κοινωνικές οργανώσεις ολοκληρώθηκε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, αρχίζοντας από την Πιερία και κλείνοντας χθες με τις Σέρρες.

 

Την Παρασκευή μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Αηδονόπουλος, η αρμόδια υπηρεσία της ΠΚΜ αναμένεται να παραλάβει τις λίστες με τον τελικό αριθμό ωφελουμένων, ενώ μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα έχουν αποσταλεί οι προτάσεις όλων των περιφερειών της χώρας.

 

“Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς που προβλέπει το πρόγραμμα και σε λίγες ημέρες θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση και έχουν ανάγκη από κάθε είδους βοήθεια”, επισήμανε ο κ. Αηδονόπουλος.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ

 

Η νέα ευρωβοήθεια θα περιλαμβάνει πακέτα με τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα, καθώς και τρόφιμα για βρέφη), ρουχισμό για παιδιά και ενήλικες, κυρίως για αστέγους, είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη -βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κ.λπ.

Επίσης για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος, από το οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότερες από 165.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα, θα υπάρχουν συνοδευτικά μέτρα, όπως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, διατροφικών συμβουλών, κοινωνικοποίησης παιδιών κ.ά. Ειδικότερα το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή” στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακραίας και της παιδικής φτώχειας.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, κονδύλια που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και θα καλύψουν τις ανάγκες των απόρων για μία πενταετία.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη πριν από τα Χριστούγεννα ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Κεντρική Μακεδονία 235.000 οι άποροι Η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την κατάθεση προτάσεων για την κάλυψη των αναγκών των απόρων στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι υπολογίζονται στους 235.000, αποτέλεσε βασική δέσμευση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

 

Κεντρική Μακεδονία 235.000 οι άποροι

 

Η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την κατάθεση προτάσεων για την κάλυψη των αναγκών των απόρων στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίοι υπολογίζονται στους 235.000, αποτέλεσε βασική δέσμευση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

 

Ο ίδιος κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανέφερε ότι το ποσοστό των ανέργων στην ΠΚΜ ξεπερνά το 30% και διπλασιάζεται στους νέους, αγγίζοντας το 60%, ενώ 15.000 άτομα σιτίζονται καθημερινά σε συσσίτια εκκλησιών, δήμων και των φιλόπτωχων συλλόγων. “Για εμάς αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση η αρωγή προς τους συμπολίτες που έχουν την ανάγκη μας.

 

Σε μία περίοδο κατά την οποία δυστυχώς οι ευάλωτοι κοινωνικά συμπολίτες μας πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της παρατεταμένης και σφοδρής κρίσης αναπτύσσουμε στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους του νεοσύστατου Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους, που συνιστά σημαντικό εργαλείο τόσο για τη χώρα όσο και για την περιφέρειά μας”, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας έχει υποστηρίξει επανειλημμένα την πρακτική των συμπράξεων, θεωρώντας πως είναι κρίσιμες για την περιφέρεια οι στοχευμένες συμπράξεις στις περιφερειακές ενότητες, όπου οι ανάγκες κοινωνικής πολιτικής είναι διαφοροποιημένες. Έχει τονίσει ακόμη ότι η διοίκηση της ΠΚΜ ανοίγει μία κοινωνική ομπρέλα με δράσεις αλληλεγγύης για τους ευάλωτους πολίτες.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία