Το επικίνδυνο «παιχνίδι» του Τσίπρα με τη Μόσχα

Στην «έκδηλη ανησυχία» της Ευρώπης για τη φιλορωσική στροφή της Αθήνας και στο ενδεχόμενο η τριβή να επεκταθεί και στην εξωτερική πολιτική αναφέρονται αμερικανικά δημοσίευματα. Αντίθετα, ως καλή αρχή υποδέχθηκε την πρώτη διαφωνία της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες ο ρωσικός τύπος.

 

«Η νέα ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας δείχνει ότι οι τριβές με τους Ευρωπαίους εταίρους μπορεί να μην περιοριστούν στην οικονομική πολιτική, αλλά και να επεκταθούν και στην εξωτερική πολιτική, καθώς αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση της Ε.Ε. να εξετάσει διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας» ξεκινά το δημοσίευμα της εφημερίδας που έρχεται μετά την έκφραση της δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακοίνωσης των επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ για επέκταση των κυρώσεων στη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας.

 

«Η ανακοίνωση από την Ελλάδα εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση, στην οποία ηγείται το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, θα στηρίξει τις υπάρχουσες κυρώσεις της Ε.Ε. -οι οποίες περιλαμβάνουν απαγόρευση σε άδειες visa, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων αξιωματούχων και αυτονομιστών που στηρίζονται από τη Μόσχα – το Μάρτιο, όταν θα τεθούν προς αναθεώρηση. Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα πιθανότατα θα εντείνει τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως του Βερολίνου, αναφορικά με τη ρωσική επιρροή στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι η Μόσχα προσπαθεί να καταστήσει “οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένες» κάποιες βαλκανικές χώρες”.

Οι FT υπογραμμίζουν επίσης την συνάντηση του πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ με τον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τον επίσημο διορισμό του ως πρωθυπουργού. «Ήταν ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα», επισημαίνει η εφημερίδα προσθέτοντας πως ο κ. Μαλόφ παρέδωσε συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θα πάρει πίσω τις απαγορεύσεις; 

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης πως ο Νικολάι Φιοντόροφ, υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας, δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου πως εάν το βάρος του χρέους αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, τότε το Κρεμλίνο θα βοηθήσει την Αθήνα αίροντας την απαγόρευση στις εξαγωγές τροφίμων από την Ελλάδα, που είναι ένα από τα μέτρα τα οποία θέσπισε η Μόσχα σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης.
 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δώσει μία γεύση των τοποθετήσεών του για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι ευρωβουλευτές του, από τις εκλογές του Μαΐου, έχουν υιοθετήσει αρκετές φιλορωσικές θέσεις, ψηφίζοντας μάλιστα κατά της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε».
 

Ο Κώστας Ήσυχος, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και νυν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, πριν από έναν χρόνο χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία «νεοαποικιακή βουλιμία» και επαίνεσε τις προσπάθειες των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
 

«Αν και μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είχε συχνά ένθερμες σχέσεις με τη Ρωσία -και τη Σοβιετική Ένωση- ανεξαρτήτως της πολιτικής χροιάς της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο χώρες πολιτιστικά είναι κοντά, έχουν κοινή θρησκεία, ενώ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Αριστεροί Έλληνες είχαν αντιαμερικανική και αντιιμπεριαλιστική στάση, πλησιάζοντας πολύ στις θέσεις της Μόσχας.

 

Επικίνδυνο παιχνίδι 

 

Tην απομάκρυνση της νέας ελληνικής κυβέρνησης από την πλειοψηφούσα άποψη της ΕΕ σχολιάζει και το CNBC γράφοντας πως «η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης (δηλώνοντας ότι το ανακοινωθέν της ΕΕ δεν είχε την έγκρισή της), καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, και υποδηλώνει ότι οι διαφορές τους μπορεί να εκτείνονται και πέρα από τα μέτρα λιτότητας».

 

Επισημαίνει ακόμη ότι η προφανής υποστήριξη στη Ρωσία δεν έχει απλώς εδραιώσει την προφανή πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγηθεί σε πιο χαλαρές σχέσεις με την Ρωσία. «Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν ιστορία εγκάρδιων σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών, όπως την κοινή ορθόδοξη χριστιανοσύνη».

 

Ορισμένοι θα υποστήριζαν ακόμη ότι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα αναφορικά με την προτεραιότητά της να επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σχολιάζει ο Τίμοθι Ας επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην Standard Bank.

 

«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι σε αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές, οι Έλληνες μπορεί τελικά να ευθυγραμμιστούν με την άποψη της ΕΕ για την Ουκρανία», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα πρόσθεσαν «άλλη μία όχι και τόσο ανούσια επιπλοκή» στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία.

 

Ωστόσο, ο ο Ας επισημαίνει ότι μια κίνηση να υποστηρίξει την Ρωσία, μπορεί να είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα, καθώς τόσο η Μέρκελ όσο και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης μπορεί να «εξοργιστούν» από ενδεχόμενη προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η κρίση της Ουκρανίας ως διαπραγματευτικό χαρτί.

 

Για παιχνίδι του Αλ. Τσίπρα κάνει λόγο και ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets, προσπαθώντας να δώσει στην ΕΕ την αίσθηση ότι έχει και άλλες επιλογές.

 

«Αν και ο πρόεδρος Putin έχει δικά του προβλήματα και πιθανώς δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν θα είχε πρόβλημα να ανακατέψει τα πράγματα και να μπει σφήνα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε στο δίκτυο.

 

Ο Χιούσον προειδοποιεί ότι αυτό το σκηνικό μπορεί να γίνει άσχημο εάν η Ευρώπη δεν είναι «πολύ, πολύ προσεκτική» στο πώς θα διαχειριστεί την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

 

«Η δογματική –όχι-αναδιάρθρωση-χρέους της Ευρώπης, δεν βοηθάει. Εάν θέλεις να επιβιώσει η ευρωζώνη, θα ήταν λιγότερο καταστροφικό να αναδιαρθρώσεις το χρέος της Ελλάδας, παρά να την οδηγήσεις εκτός ευρώ», καταλήγει.

 

«Ανοίγει ο δρόμος» 

«Έξαλλη η ελληνική κυβέρνηση με τη αντιρωσική – δήλωση της ΕΕ» είναι ο τίτλος της Russia Today, η οποία τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων.
 

Η RT φιλοξενεί δηλώσεις του αναλυτή διεθνών σχέσεων, Serja Trifkovich, ο οποίος υποστηρίζει πως μετά την ελληνική απομάκρυνση είναι πιθανόν και άλλες χώρες να αντιταχθούν στην πολιτική των Βρυξελλών για την ουκρανική κρίση. 
 

«Τώρα που η Ελλάδα έκανε την πρώτη κίνηση, είμαι πεπεισμένος ότι και οι Ούγγροι περιμένουν τη σειρά τους, αλλά ίσως και η Σλοβακία και η Κύπρος, να βρουν το θάρρος να πουν “όχι” στην υπαγόρευση από τις Βρυξέλλες», εκτιμά ο αναλυτής.

 

Πηγή: Έθνος