Ντάισελμπλουμ: Εκτροχιασμός αν τηρηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις

Σαφή προειδοποίηση στη νέα κυβέρνηση ότι αν επιμείνει στην εφαρμογή των όσων έχει εξαγγείλει προεκλογικά, τότε θα υπάρξει εκτροχιασμός των μεταρρυθμίσεων και του προϋπολογισμού, με άμεση συνέπεια την καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας, απευθύνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ, μια μέρα πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο επισήμανε τα εξής: «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».

 

Σε δηλώσεις του από το Αμστερνταμ ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

 

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

 

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε.

 

Αύριο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, μαζί με τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ. Οι δύο τους αναμένεται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Οι συνομιλίες θα σηματοδοτήσουν στην πράξη την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την μεταβολή των όρων της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).