Βαρουφάκης στους NYT: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ

Συνολική επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και όχι τη δόση των 7 δισεκ. ευρώ θα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στους New York Times.

 

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα με τίτλο «O σθεναρός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επιχειρεί ένα πιο μετριοπαθές μήνυμα», ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση τόσο με τους ευρωπαίους εταίρους, όσο και με τη Wall Street.

 

«Το μόνο που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα μία πρόταση που θα ελαχιστοποιεί το κόστος της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα και θα δώσει σε αυτή τη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική εξαχρείωση», δηλώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών.

 

Στο σχόλιο των New York Times ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει την ανάγκη της εκκρεμούσας δόσης των 7 δισ. ευρώ του προγράμματος, ώστε να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος που καθίσταται ληξιπρόθεσμο έως τον Αύγουστο ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:
«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε το πρόγραμμα στο σύνολό του. Αποστολή μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», η οποία όπως είπε, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος.

 

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.