Τσίπρας: Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, θα υπάρξει συμφωνία

Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση με τις Βρυξέλλες.

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός».

Και πρόσθεσε:

«Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. 

» Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».

 

Εκτάκτως μεταβαίνει το απόγευμα του Σαββάτου στο Παρίσι ο Γ.Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν την Κυριακή (ώρα 18:00 ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 19:30 ώρα Ελλάδας. 

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του κ. Βαρουφάκη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού. 

Αιχμητές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κ.Καραγκούνης ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να καθησυχάσει τις Αγορές, τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο μνημόνιο, που ο ίδιος το βαφτίζει μεσοπρόθεσμο».

«Την ίδια ώρα δηλώνει πλέον αποφασισμένος να αποπληρώσει μέσω του νέου μνημονίου, μόνον τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και όχι τις υποχρεώσεις μας προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους, από τους οποίους όμως, ζητά την αλληλεγγύη του» συνεχίζει, λέγοντας πως «προϋπόθεση όμως για την αποπληρωμή των δανείων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία αρνείται και η καταβολή της δόσης των 7,5 δισ., την οποία δεν θέλει».

Ππώς όμως θα πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όταν μόνον οι άμεσες παροχές του ξεπερνούν τα 12 δισ.;» ρωτά, συνεχίζοντας αναρωτώμενος «πώς θα καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος, όταν καταργεί την αξιολόγηση και ανακοινώνει την πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα χωρίς ΑΣΕΠ και αξιοκρατία» και «τι είδους μεταρρυθμίσεις υπόσχεται, όταν ήδη έχει ανακοινώσει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την ακύρωση του ανοίγματος επαγγελμάτων, την επαναφορά των αιωνίων φοιτητών και τόσα άλλα;»

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα» καταλήγει η ΝΔ.

Από την πλευρά, του Το Ποτάμι ανέφερε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, προχώρησε σε τρεις παραδοχές, τις οποίες το Ποτάμι από καιρό έχει κάνει: ότι αναζητάμε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη, ότι δεν αμφισβητούμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ και ότι δεν θα δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

«Εκείνο που μένει είναι», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης – μη εξαιρουμένων και των ΑΝΕΛ- να συνειδητοποιήσουν έστω και τώρα αυτές τις τρεις αλήθειες και να μην πειραματίζονται με εξαγγελίες που δυναμιτίζουν τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας». 

Η χώρα πρέπει το συντομότερο να φύγει από την «γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας» και να προχωρήσει σε «ριζικές μεταρρυθμίσεις, χτύπημα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους» κατέληξε το Ποτάμι.

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «μετά την ηρωική σύγκρουση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ και μετά από πέντε μόλις ημέρες αυτάρεσκων δηλώσεων πολλών υπουργών για μονομερείς πρωτοβουλίες σε σχέση με το χρέος και την ακύρωση όλων σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών, έσπευσε ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώσει, μέσω του Bloomberg, ότι η κυβέρνηση του αποκλείει μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος και θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές του χρέους σε ΕΚΤ και ΔΝΤ».

Η ανακοίνωση τα χαρακτηρίζει «σωστά ως αρχή» αλλά αναρωτιέται «τι έχουν όμως να πουν οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λέγανε με εκπληκτική άνεση το αντίθετο μέχρι και σήμερα το πρωί;». 

Το κόμμα αμφισβητεί επίσης τον περιορισμό του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και την αντικατάσταση του από το στόχο των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καιτον προσανατολισμό των διαρθρωτικών αλλαγών σε ζητήματα φοροδιαφυγής, διαφάνειας αλλά και πελατειακού κράτους. 

Ο πρώτος, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «προϋποθέτει εξειδίκευση των αποφάσεων και δεσμεύσεων του Eurogroup του Φεβρουαρίου 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους μέσω της βελτίωσης κρίσιμων παραμέτρων καθώς το νέο μακροοικονομικό πλαίσιο ταυτίζεται με την επικαιροποίηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει έξοδο από το μνημόνιο και μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής  μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο». 

«Αυτή ήταν και αυτή πρέπει να παραμείνει η εθνική στρατηγική, η μόνη υπαρκτή και ασφαλήςμ άλλα λέχθηκαν όμως προεκλογικά από τα δυο κυβερνώντα κόμματα» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ. 

«Ο δε δεύτερος στόχος των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τον αναφέρει ο κ. Τσίπρας, επικεντρώνεται στην ανατροπή του πελατειακού κράτους. Τέλεια. Μόνο που τώρα υπάρχουν πολλοί εκλογικοί πελάτες με προσδοκίες και απαιτήσεις. Τι θα τους πουν;» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.