Με ποιούς θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός στη σύνοδο των Βρυξελλών

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής σήμερα, Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά δεν απέκλεισε να υπάρξει κάποιο άτυπο τετ -α- τετ, στο περιθώριο της Συνόδου ως είθισται μεταξύ ηγετών.

Με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών-μελών της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την ελληνική πρόταση για συμφωνία-γέφυρα και θα παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την κρίση στις σχέσεις με την Ρωσία και αναμένεται να υποστηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης. 

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Ποροσένκο να λάβει μέτρα για την προστασία των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, επίσημα, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες είναι το ακόλουθο: 

10:00 Συνάντηση με τον Βέλγο Πρωθυπουργό κ. Σαρλ Μισέλ

11:15 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο

12:00 -13:00 Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντέιβιντ Κάμερον, και την Πρωθυπουργό της Λετονίας κα Λαϊμντότα Στραουτζούμα

13:00 Ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς

13:45 Γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφής

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

*Όλες οι ώρες είναι τοπικές (Βρυξελλών)