Εν αναμονή της ανακοίνωσης του “εκλεκτού” για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει τον «εκλεκτό» για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επικρατέστερος θεωρείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, ενώ πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες είδε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

 

Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου και μια μέρα νωρίτερα, το αργότερο, θα πρέπει να έχει εκλεγεί ο διάδοχός του.

 

Στην περίπτωση που τελικά υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι ο Έλληνας Επίτροπος, τότε αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία που απαιτούνται, σύμφωνα με το Σύνταγμα 180 ψήφοι, καθώς με τη στήριξη της συγκυβέρνησης και της ΝΔ θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους, καθώς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

 

Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ωστόσο, δεν ήταν το μόνο όνομα που έπεσε στο τραπέζι, καθώς η φημολογία έφερε ως υποψηφίους και τον Προκόπη Παυλόπουλο και πάλι από το χώρο της κεντροδεξιάς, όπως και πρόσωπα από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο της αριστεράς, όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αλλά και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη.

 

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες και ένα πιθανώς θετικό αποτέλεσμα, θα περιορίσει ή και θα εξαλείψει πλήρως τις όποιες πιθανές εσωτερικές αντιδράσεις και θα ενισχύσει την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να εκλεγεί με σημαντικό αριθμό ψήφων.