Απομακρύνθηκαν οι στρατιώτες από το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ στην Συρία

Η Τουρκία διεξήγαγε μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας τη νύχτα του Σαββάτου για να απομακρύνει τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ από τον τάφο του καθώς και τους 40 τούρκους στρατιώτες που φρουρούν το μαυσωλείο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επιχείρηση αποφασίστηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από τον τουρκικό θύλακα, μεγέθους μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων εν μέσω της συριακής ερήμου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππούς του Οσμάν Α’ ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

«Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με το πέρασμα 572 στρατιωτών από το συνοριακό φυλάκιο Μουρσιτπινάρ» διευκρίνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, στο πλευρό του οποίου ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Νετσντέτ Εζέλ.

 

Περίπου 40 άρματα μάχης εισήλθαν στο συριακό έδαφος συνοδευόμενα από άλλα θωρακισμένα οχήματα και υπό την προστασία της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Σαχ Φιράτ», συνέχισε ο Νταβούτογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι αυτή ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις.

 

«Τα λείψανα του Τούρκου αξιωματούχου επαναπατρίστηκαν προσωρινά για να ενταφιαστούν αργότερα στη Συρία» εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι έχει διασφαλιστεί μια περιοχή στο συριακό έδαφος, κοντά στην πόλη Έσμε μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, για να μεταφερθούν εκεί τα λείψανα τις επόμενες ημέρες.

 

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης, «η οποία ενείχε πιθανόν μεγάλους κινδύνους» και η οποία διεξήχθη 35 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας.

 

Όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες που φρουρούσαν το μαυσωλείο επέστρεψαν σώοι και ασφαλείς νωρίς σήμερα το πρωί στην Τουρκία, ενώ ό,τι είχε απομείνει από τον ιερό τόπο καταστράφηκε, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

 

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από τους Τούρκους στρατιώτες που ύψωσαν τη νύχτα την τουρκική σημαία στο νέο σημείο όπου θα μεταφερθεί ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ.

Η μετακίνηση του μαυσωλείου και η παραμονή του σε συριακό έδαφος έχει πολιτική και διπλωματική σημασία για την Άγκυρα, η οποία θέλει να αποδείξει ότι δεν έχει χάσει απέναντι στους τζιχαντιστές, σχολίασαν πολιτικοί αναλυτές.

 

Εξάλλου ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν έχασε κανένα δικαίωμά της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο», βάσει του οποίου της έχει δοθεί ένα κομμάτι του συριακού εδάφους για το μαυσωλείο.

 

«Ήμασταν έτοιμοι να απαντήσουμε με τον πιο σκληρό τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση θα μπορούσε να έχει στόχο τα στρατεύματά μας» υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε «δυστύχημα» την ώρα της τουρκικής επέμβασης, ανακοίνωσε από την πλευρά του το γενικό επιτελείο στρατού.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα τέλη του περσινού έτους ότι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν προς το μαυσωλείο, το οποίο φρουρούν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες, ενώ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θα υπερασπιστεί τον τάφο από οποιαδήποτε επίθεση.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, που βρισκόταν βορειοανατολικά του Χαλεπιού, θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

 

Το 1973 ο τάφος είχε μεταφερθεί λίγο πιο βόρεια εξαιτίας της κατασκευής ενός φράγματος, όμως είχε παραμείνει υπό τουρκική κατοχή.

 

Σφοδρή αντίδραση της Δαμασκού
 

“Κατάφωρη επίθεση” εναντίον της Συρίας χαρακτήρισε σήμερα η Δαμασκός την επιχείρηση που διεξήγαγε ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της χώρας, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ανακοίνωση που διαβάστηκε από την κρατική τηλεόραση, η συριακή κυβέρνηση ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν το συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για την επιχείρηση αυτή, όμως δεν περίμεναν να δώσει την έγκρισή της η Συρία.

“Η Τουρκία δεν περιορίζεται να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στις συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλες τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα αλλά διεξήγαγε τα ξημερώματα και μια κατάφωρη επίθεση στο συριακό έδαφος” τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας το οποίο καθιστά την Άγκυρα “υπεύθυνη” για τις συνέπειες.