Οι Γερμανοί θέλουν το ΔΝΤ στην ομάδα των «θεσμών»

Η συμπόρευση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας θα συνεχιστεί ως έχει, και για την απόφαση αυτή έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία και την έχει αποδεχθεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Γερμανία, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου στην ομάδα των «θεσμών», διότι διαθέτει τη τεχνογνωσία, αλλά έχει και τη δυνατότητα να κάνει τις αναγκαίες επιθεωρήσεις ώστε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

 

«Μόνο το ΔΝΤ μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ενημερωμένη πηγή.

 

Οι λεπτομέρειες και ο συντονισμός αυτής της νέας προσπάθειας θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι λογικό, εκφράζει αντιρρήσεις για τον τρόπο της συνεργασίας, αλλά κυρίως για τις αξιολογήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν, ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Ρίσι Γκογιάλ ως επικεφαλής της Αποστολής, έχουν μερικές (νέες) ιδέες που θα μοιραστούν με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών σύντομα.

 

Η πηγή είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι, αν και οι επιθεωρήσεις γίνονται επί τόπου, υπάρχουν πολλές πιθανότητες μερικές συναντήσεις για θέματα ουσίας να πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό για να εξυπηρετηθεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται υπό πίεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, οι συναντήσεις τεχνικού περιεχομένου θα γίνονται στην Αθήνα, καθώς έτσι και αλλιώς οι συζητήσεις διεξάγονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 

«Δεν έχουν συζητήσει ακόμη το πότε, το πού, το πώς και άλλα σοβαρά ζητήματα με την ελληνική κυβέρνηση», είπε η πηγή, αλλά αυτό θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Το Ταμείο, πάντως, μπορεί να υποχωρήσει σε παρόμοια θέματα που δεν θεωρούνται ουσίας.

 

Ομως, στα σοβαρά ζητήματα, όπως διεφάνη και από την ενημέρωση του κ. Τόμσεν στο ΔΣ του ΔΝΤ, την Τετάρτη, δεν θα υποχωρήσει. Πηγή εκτός Ταμείου, με γνώση των σκέψεων των στελεχών του, μας δήλωσε ότι το ΔΝΤ αδικεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση επειδή επιρρίπτεται σε αυτή η ευθύνη της απόφασης για τη μελλοντική τους σχέση. Το ΔΝΤ έπρεπε να αναλάβει την πρωτοβουλία και να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, υποστήριξε η πηγή, η οποία άσκησε κριτική και στην ελληνική κυβέρνηση. «Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη στραγγάλισε την Ελλάδα, και η προηγούμενη κυβέρνηση, και η σημερινή επιρρίπτουν τις ευθύνες στο ΔΝΤ επειδή είναι πιο βολικό».

 

Eιλικρίνεια

Οπως υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, η αποστολή του Ταμείου είναι έτοιμη για την επιθεώρηση και απομένει μόνο η απόφαση της Αθήνας, η οποία «ταλαιπωρείται» για να τη λάβει λόγω των εσωτερικών αναταράξεων στο κόμμα. Οι Ελληνες συνομιλητές του ΔΝΤ είναι ειλικρινείς, δήλωσε η πηγή, διότι ομολογούν τα «θέλω» τους και αυτά δείχνουν συμπόρευση με το Ταμείο. Ομως, πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, η οποία επειδή θα ληφθεί υπό πίεση, μπορεί να μην είναι η ορθή.

 

Το ΔΝΤ έχει ενημερώσει ότι για να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση πρέπει να παραδώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. Και πρώτο θέμα αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι το συνταξιοδοτικό.

 

Οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους έχουν παγώσει εντελώς, και αυτό το διάστημα η κ. Λαγκάρντ είναι στην ίδια γραμμή πλεύσης με το Βερολίνο. Πιστεύει και αυτή ότι το κούρεμα μπορεί να εκτροχιάσει τις οικονομίες των μικρών χωρών, οι οποίες έχουν δανειστεί με υψηλό επιτόκιο για να δανείσουν την Ελλάδα με μικρότερο.

 

Πηγή: Έθνος