Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Δύση για τους τζιχαντιστές

Τη στιγμή που τα αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποιούν διαρκώς επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, είναι έκδηλη η ανησυχία σε Ευρώπη και Αμερική για την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων από ισλαμιστές μαχητές, με αποτέλεσμα να ενισχύονται διαρκώς τα μέτρα ασφαλείας.

 

Οι επιθέσεις στη Γαλλία και τη Δανία, όπως επίσης οι προειδοποιήσεις των τζιχαντιστών ότι σύντομα θα βρεθούν στη Ρώμη και γενικότερα σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουν καλλιεργήσει κλίμα φόβου και οι Αρχές ερευνούν εξονυχιστικά κάθε πληροφορία που βρίσκεται στη διάθεσή τους.

 

Είναι πρόσφατη, άλλωστε, η αποκάλυψη εγγράφου που κυκλοφορούσε μεταξύ των τζιχαντιστών και ανέλυε την ευκολία με την οποία μπορούν να περάσουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τη Λιβύη στη νότια Ευρώπη και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.

 

Στη Βρέμη, λίγες μόλις ημέρες μετά την ακύρωση παρέλασης καρναβαλιστών στον Μπράουνσβαϊγκ υπό τον φόβο ενός χτυπήματος, οι αρχές της Βρέμης εξέδωσαν προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο κάποιας ενέργειας από τζιχαντιστές.

 

Η αστυνομία της γερμανικής πόλης ανακοίνωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί μια σύλληψη μετά από έρευνες σε ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο, ενώ αρκετά άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση για ταυτοποίηση στοιχείων.

 

Επιφυλακή

Παρότι η αστυνομία της Βρέμης ήταν αρκετά φειδωλή στις δηλώσεις της, διεφάνη ότι υπάρχουν ενδείξεις «τόσο από πλευράς αστυνομίας όσο και των τοπικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών πληροφοριών» για τον κίνδυνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν ελήφθησαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

 

Τη λήψη ανάλογων μέτρων ζήτησε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, ο οποίος κάλεσε τους διαχειριστές εμπορικών κέντρων να αυξήσουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, διαθέτοντας περισσότερο προσωπικό και τοποθετώντας κάμερες και άλλα τεχνικά μέσα. Η έκκληση αυτή έγινε μετά τις απειλές που διατύπωσαν τις περασμένες ημέρες ισλαμιστές της Σομαλίας εναντίον του Mall of America στη Μινεσότα και άλλων εμπορικών κέντρων.

 

Στη λήψη έκτακτων μέτρων υπό τον φόβο επιθέσεων από τζιχαντιστές προχωρά και η Βρετανία. Οι Αρχές προετοιμάζουν μονάδες ταχείας αντίδρασης με τη συμμετοχή μελών των ειδικών δυνάμεων, που θα βοηθούν την αστυνομία στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων.

 

Οι μονάδες αυτές θα χρησιμοποιούνται κυρίως σε τμήματα της χώρας όπου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αστυνομικών που φέρουν όπλα. Ο υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον φέρεται να είπε, σύμφωνα με πολλές βρετανικές εφημερίδες, ότι οι μονάδες ταχείας αντίδρασης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο παρελθόν ήταν επικεντρωμένες στην αντιμετώπιση απειλών εκτός της Βρετανίας, αλλά πλέον θα συμπεριληφθούν σε σχέδια αντιμετώπισης εσωτερικών κρίσεων.

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε ότι «συνεργαζόμαστε στενά με άλλα υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες για να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την κατάλληλη βοήθεια για την αντιμετώπιση τυχόν απειλών για την ασφάλεια» της Βρετανίας, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τρέχοντες σχεδιασμούς.

 

Πηγή: Έθνος