Σόιμπλε: «Ο Βαρουφάκης πήγε να με κολακέψει, αλλά δεν είμαι ηλίθιος»

Μπαράζ… κριτικής προς την Ελλάδα έκανε χθες μέσω τριών συνεντεύξεων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπου απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις προς την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της λέγοντας: «Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους ή οπουδήποτε αλλού. Εμένα με ενδιαφέρει το σε τι έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες».

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο «άνθρωπος της εβδομάδας» για την εκπομπή «Berlin direkt» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Στο επίκεντρο του αφιερώματος βρέθηκε η κρίση του ευρώ, η πολιτική του κ. Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας και η σχέση του με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

«Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους ή οπουδήποτε αλλού. Εμένα με ενδιαφέρει το σε τι έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις δημόσιες δηλώσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης. «Αν ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση την συμβουλή μου, θα έλεγα: συμπεριφερθείτε έτσι ώστε να βρείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, διότι χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών. Έτσι όπως συμπεριφέρονται ή έτσι όπως αυτό εκλαμβάνεται στα διεθνή ΜΜΕ, δεν έχω την αίσθηση ότι ενισχύεται πραγματικά η εμπιστοσύνη και αυτό με αφήνει άναυδο, διότι κατά την δική μου άποψη, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», τονίζει.

Κατά την διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται σκηνή από ομιλία του γερμανού χριστιανοδημοκράτη στην Στουτγκάρδη, όπου ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο λέει αστειευόμενος ότι «προσπάθησε πρώτα να με κολακέψει – ότι είμαι ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους…, αλλά κατάλαβα τι πήγαινε να κάνει, διότι δεν είμαι ηλίθιος».

Σε άλλη συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι κατανοεί την έλλειψη εμπιστοσύνης στην γερμανική κοινή γνώμη για την μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. «Δεν είναι να απορεί κανείς, αν λαμβάνει υπόψη του την ρητορική που ακούει από την Ελλάδα», λέει, αλλά επισημαίνει ότι δεν είναι αυτό το αποφασιστικό, αλλά το για ποιο πράγμα έχουμε δεσμευτεί. «Το κείμενο που συμφωνήσαμε στο Eurogroup είναι σαφές – μόνο αυτό είναι η βάση για την συγκατάθεση της Βουλής και η κάθε εκταμίευση απαιτεί ομόφωνη απόφαση όλων των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Στην Γερμανία έχουμε ξεκάθαρη ρύθμιση ότι η Μπούντεσταγκ πρέπει να συμφωνήσει σε κάθε αλλαγή. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ισχύει αυτό που έχουμε συμφωνήσει», αναφέρει. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την τετράμηνη παράταση που δόθηκε για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης – αλλά κυρίως της Ελλάδας. Αν θέλουν βοήθεια, πρέπει να κάνουν αυτό που έχει συμφωνηθεί. Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει δυσκολέψει αρκετά την θέση της, με αυτή την ρητορική που έξω από την Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή», δηλώνει.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη σε σχέση με τις πληρωμές της Ελλάδας στην ΕΚΤ αποτελούν απειλή ή ακόμη και εκβιασμό, ο κ. Σόιμπλε τονίζει: «Ούτε το ένα ούτε το άλλο, διότι έχει υπογράψει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της πλήρως και έγκαιρα. Γνωρίζει – πρέπει να το γνωρίζει, διότι είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής Οικονομίας, άρα τα ξέρει όλα αυτά – ότι την στιγμή που δεν θα πληρώσει εγκαίρως την πρώτη δόση, αυτό σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Το τι θα συμβεί τότε στην Ελλάδα, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να ευθύνομαι για αυτό».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο κουρέματος ή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «αποφασιστικό είναι το τι έχουμε συμφωνήσει και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό». Εξηγεί μάλιστα ότι δεν έχει ευθύνη μόνο για τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα αλλά πρώτα από όλα για τους ψηφοφόρους στην Γερμανία. «Και έχουμε καθαρές συμφωνίες και στη βάση αυτών των συμφωνιών λάβαμε πχ. την απόφαση της Παρασκευής. Εάν την ίδια στιγμή λες ότι όλα αυτά που είπαμε δεν τα εννοούσαμε έτσι τότε αυτό δεν είναι συμπεριφορά με σεβασμό προς εμάς. Αλλά δεν είμαστε ευαίσθητοι και δεν ακούμε όσα λέγονται στην Ελλάδα, αλλά επιμένουμε ότι θα τηρηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί. Και εδώ πραγματικά θα προειδοποιούσα όσους έχουν την περιέργεια», σημειώνει και διαβεβαιώνει ότι το καλοκαίρι, «αν οι προϋποθέσεις έχουν τηρηθεί, τότε μπορεί να γίνει η εκταμίευση, αν αυτό δεν είναι έτσι, δεν θα γίνει η εκταμίευση» για να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτό βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των υπευθύνων στην Αθήνα».

Ερωτώμενος εάν θα έβλεπε ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Ναι, αλλά ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, άρα δεν χρειάζεται εγώ να σπάω το κεφάλι μου».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη δήλωσή του ότι λυπάται τους Έλληνες που εξέλεξαν μια ανεύθυνη κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε διευκρινίζει ότι δεν το είπε ακριβώς έτσι και συνεχίζει: «Πάντα λεγόταν ότι εμείς φταίμε για τα προβλήματα στην Ελλάδα, από τα οποία υποφέρουν οι άνθρωποι εκεί, οι οποίοι εν μέρει ζουν καλύτερα από ό,τι οι άνθρωποι σε άλλες χώρες της Ευρώπης που αναγκάζονται να δώσουν βοήθεια αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που δεν το λένε στους ανθρώπους στην Ελλάδα. Και εκεί είπα ότι για αυτό ευθύνονται οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και όταν τώρα βλέπω το πώς η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται δημόσια μετά την απόφαση, τότε αυτό δεν βοηθάει να ανακτήσεις εμπιστοσύνη στις αγορές. Κάποιος πρέπει να δανείσει πάλι χρήματα στην Ελλάδα και με αυτές τις δηλώσεις δεν κερδίζεις πολλή εμπιστοσύνη. Και για αυτό είπα μήπως θα έπρεπε η Ελλάδα ‘να καθαρίσει μπροστά από την δική της πόρτα’».

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Bild και με δηλώσεις όπως «η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ελλάδας» και «ο Αλέξης Τσίπρας έχει το λόγο», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καθιστούσε την ελληνική Κυβέρνηση υπεύθυνη για την παροχή περαιτέρω βοήθειας από τους εταίρους της.

Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι οι εταίροι περιμένουν τώρα πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση και την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων ενώ χαρακτηρίζει σκληρή τη διαδικασία που προηγήθηκε της ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή για το ελληνικό αίτημα.

«Έπρεπε να φροντίσω ώστε να μην υπάρξει συμφωνία που θα αφήνει ανοιχτά παραθυράκια. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, μόνον τότε θα λάβει την προβλεπόμενη βοήθεια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Ο ίδιος θεωρεί πάντως τη νέα κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσει μια αποτελεσματικότερη φορολογική διοίκηση και τελικά να εκπληρώσει τους όρους.

«Είπα στον κ. Βαρουφάκη ότι ισχύει η πρότασή μου να βοηθήσουν γερμανοί εφοριακοί την Ελλάδα».
Σε ερώτηση εάν εμπιστεύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «ο Έλληνας συνάδελφός μου αξίζει το σεβασμό, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Άλλωστε μου συμπεριφέρθηκε πολύ σωστά. Θα ήταν όμως χρήσιμο η ελληνική κυβέρνηση να μην μιλάει με τρόπο που να δυσκολεύει τους υπόλοιπους ευρωπαίους στο να πείθουν τους πολίτες τους (σσ. για το ελληνικό ζήτημα)».