Αποσύρει η Αγκυρα τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο

Απέδωσαν τελικά οι συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις και τα διαβήματα διαμαρτυρίας της Αθήνας και η Άγκυρα απέσυρε την πρωτοφανή σε προκλητικότητα ΝΟΤΑΜ, με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, για την περίοδο από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

 

Η τουρκική υπαναχώρηση έγινε σε δύο δόσεις. Κατ’ αρχήν, το πρωί της Δευτέρας, η Αγκυρα (και αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει -κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

 

Η απάντηση της Αθήνας ήταν να εκδώσει νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση της Αγκυρας, καθώς η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη. Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Αγκυρα υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

 

Για αποτελεσματική διπλωματία που γίνεται αθόρυβα, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο κάνει λόγο η κυβέρνηση σχετικά με την απόσυρση της τουρκικής NOTAM. Κατηγορεί επίσης τον Αντώνη Σαμαρά για τη βιασύνη του να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την πρωτοβουλία του να ζητήσει απ’ ευθείας ενημέρωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

 

Κυβέρνηση κατά Σαμαρά για την τουρκική ΝΟΤΑΜ

 

Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατηγορεί επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για τη βιασύνη του να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, λέγοντας ότι η στάση του αυτή τον εκθέτει.

 

«Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απ’ ευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» σημειώνει ο κ. Σακελλαρίδης.