Βερολίνο: Το δημοψήφισμα θα οδηγούσε μόνο σε καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων

Με το αιτιολογικό ότι θα σηματοδοτούσε καθυστέρηση στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που έχει ανάγκη η Ελλάδα, απορρίπτει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ τις συζητήσεις περί δημοψηφίσματος, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις από το σημερινό Eurogroup.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα πως δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα καθώς στη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένονται ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ελληνικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις. 

«Δεν αναμένω καμία ουσιώδη απόφαση από το απογευματινό Eurogroup», δήλωσε ο Στέφεν Κάμπετερ σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη. 

Επίσης, ο Κάμπετερ εμφανίστηκε αρνητικός απέναντι στην πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές αν οι Ευρωπαίοι απορρίψουν τις νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μόνο σε μια καθυστέρηση στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που έχει ανάγκη η Ελλάδα. 

Από νωρίς χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, καταγραφόταν έντονη (και παρασκηνιακή) κινητικότητα μεταξύ των κορυφαίων συνομιλητών αλλά και των τεχνοκρατών που εστιάζοντας στην επιστολή Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επιχειρούσαν να βρουν σημεία σύγκλισης και απόκλισης.

Η ελληνική πλευρά, με καθαρή εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να μη «διαγραφούν» οι κεντρικές «κόκκινες γραμμές», ήταν μέσω του οικονομικού επιτελείου σε ανοιχτή γραμμή με εκπροσώπους των εταίρων, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαμήνυε στους συνεργάτες του ότι μετά τα προχθεσινά τηλεφωνήματα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι, η επόμενη επικοινωνία με ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να έχει στην «προθήκη» της -και- τα πολιτικά διακυβεύματα.