Σε πλήρη επιφυλακή οι αρχές στον Έβρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται, από χθες το βράδυ, οι αρχές στον Έβρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της στάθμης του νερού στο ποταμό. Η τελευταία μέτρηση που έγινε τα ξημερώματα στο Πύθιο “ανέβασε” τη στάθμη από το 4,94 μ. που ήταν χθες το μεσημέρι στα 5,12 μ., με το όριο επιφυλακής να είναι τα 4,70 μ.

 

Η ανησυχία των αρμόδιων αρχών εντείνεται και από το γεγονός ότι η βουλγαρική πλευρά έκανε γνωστό, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, ότι τις επόμενες ώρες θα απελευθερώσει στην κοίτη του ποταμού Έβρου μεγάλες ποσότητες νερού, ανοίγοντας το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε: “Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η ισχυρή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του ποταμού. Εμείς παρατηρούμε την όλη εξέλιξη και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ώστε ν’ αποτρέψουμε κάθε μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό φαινόμενο”.

Ο κ. Πέτροβιτς επανέλαβε ότι η ανησυχία των αρχών ενισχύεται από το γεγονός ότι αυτή τη χρονική περίοδο δεν υπάρχουν και τα κατάλληλα αναχώματα. “Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων εβδομάδων”, εξήγησε, “είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά αναχώματα, η αποκατάσταση των οποίων, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατη μέσα στον χειμώνα και κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες εργασίες γίνονται μόνο το καλοκαίρι, οπότε παραμένουμε σε επιφυλακή”.