Τι είπε ο Ντράγκι στον Βαρουφάκη και τον έπεισε να έρθουν οι τεχνοκράτες στην Αθήνα

Το παρασκήνιο που προηγήθηκε της συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup και το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πολύ κρίσιμη κατάσταση και αν επιθυμεί επιπλέον βοήθεια, θα πρέπει να επιτρέψει στους εκπροσώπους της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Μάλιστα το πρακτορείο παρουσιάζει τη στιχομυθία που, όπως υποστηρίζει, διημείφθη ανάμεσα στους δύο άνδρες και με την οποία ο σχυρός άνδρας της ΕΚΤ έπεισε τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, δίχως να υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα γίνουν κάποιες από αυτές στην Αθήνα.

-Μάριο Ντράγκι: Μπορούν τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσουν άμεσα;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκατανεύει.
-Μάριο Ντράγκι: Δηλαδή την Τετάρτη;
-Γιάνης Βαρουφάκης: Ναι, την Τετάρτη.
Η συμφωνία ολοκληρώνεται.

 

Όπως καταλήγει το Bloomberg, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αρνείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών, καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ανακόλουθος προς τους ψηφοφόρους του, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ήταν για άλλη μια φορά σαφής όταν έλεγε πως η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο εάν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, να εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η Τρόικα με τη μορφή που τη γνωρίζαμε έχει τελειώσει, η αντίπερα όχθη των συνομιλητών ωστόσο έχει αντίθετη άποψη, υπενθυμίζοντας την από 11 Φεβρουαρίου δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , σύμφωνα με την οποία «εάν η Ελλάδα θέλει να συνομιλήσει με τους θεσμούς μπορεί να το κάνει. Δεν θα τους λέμε πλέον Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα είναι Τρόικα».

 

Προσερχόμενος σήμερα στο ΕΚΟΦΙΝ, ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας το χθεσινό Eurogroup έκανε λόγο για ισορροπημένες αποφάσεις που επιτρέπουν την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας των προτάσεων με τις ελληνικές αρχές. Για πράσινο φως στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις μίλησε εξάλλου το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.