ΝΑΤΟ: Οι Ρώσοι συνεχίζουν τις μεταφορές όπλων στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει με όπλα και να εκπαιδεύει τις δυνάμεις των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας όλες τις πλευρές να βοηθήσουν τους ξένους παρατηρητές οι οποίοι επιτηρούν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, ώστε αυτή να ενισχυθεί.

 

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα σχόλια μιας κορυφαίας Αμερικανίδας διπλωμάτη, ο οποίος υποστήριξε ότι ρωσικά άρματα μάχης έχουν εισέλθει τις τελευταίες ημέρες στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να τοποθετηθεί για τη συγκεκριμένη δήλωση, ωστόσο επισήμανε:

 

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ρωσική παρουσία αλλά και ισχυρή υποστήριξη προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Παρατηρούμε παραδόσεις εξοπλισμού, (μετακινήσεις) δυνάμεων και (παροχή) εκπαίδευσης. Άρα η παρουσία της Ρωσίας υφίσταται ακόμα στην ανατολική Ουκρανία. Συνεπώς, καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία και να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ».

 

Την Τρίτη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, υποστήριξε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι ρωσικά άρματα μάχης και πυροβολικό έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες τα σύνορα προς την ανατολική Ουκρανία, παραβιάζοντας την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου.

 

Ο Στόλτενμπεργκ καθώς και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Φίλιπ Μπρίντλοβ, δήλωσαν σε δημοσιογράφους στην έδρα της Συμμαχίας ότι αποτελεί προτεραιότητα να δοθούν στους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ελεύθερη πρόσβαση και οι απαιτούμενες πληροφορίες για την ενίσχυση της εκεχειρίας.

 

Ο Μπρίντλοβ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διευκρινίσει εάν ο αριθμός των μαχητών και των όπλων έχουν μεταβληθεί βάσει των εκτιμήσεων πριν από την κατάπαυση του πυρός, εξαιτίας των δυσκολιών στην παρακολούθηση των κινήσεων. Θετικό είναι όμως το γεγονός ότι μαχητές και εξοπλισμός έχουν αποσυρθεί από τα μέτωπα, συνέχισε. «Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πού ακριβώς έχουν μετακινηθεί», όπως τόνισε.

 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι αντάρτες συγκεντρώνουν εξοπλισμό σε αποθήκες στην πόλη Ντόνετσκ.

 

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα όπλα που δεν επιτηρούνται θα αναπτυχθούν αλλού και θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές μάχες. «Το κύριο μήνυμά μας σήμερα είναι ότι ο ΟΑΣΕ χρειάζεται πρόσβαση», είπε.

 

«Αυτό που ζητάμε είναι τόσο η ελευθερία κινήσεων όσο και η πρόσβαση στις απαιτούμενες πληροφορίες. Η παρακολούθηση της εκεχειρίας δεν είναι καθόλου επαρκής την παρούσα φάση».

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρά τα δημοσιεύματα ότι η ουκρανική κυβέρνηση θέλει να αναπτυχθεί μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία, το Κίεβο δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής στο ΝΑΤΟ σχετικό αίτημα και το Σύμφωνο δεν πρόκειται να κάνει υποθέσεις για το ζήτημα αυτό.