Λεφτά με το σταγονόμετρο δίνει η ΕΚΤ

Την επέκταση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ, όπως και πριν από μια εβδομάδα, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα μα το σταγονόμετρο τηρώντας στάση αναμονής για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg αποφασίστηκε επέκταση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. To ποσό εκτιμάται σε ελαφρώς στα 600 εκατ. ευρώ.

 

Κύκλοι της αγοράς παρατηρούν πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δανειστών απέναντι στην κυβέρνηση θα περάσει πρώτα μέσα από τη στενωπό της ΕΚΤ.

 

Η οικονομία συνεχίζει να είναι με… σωληνάκια και τα πάντα θα κριθούν από την πορεία των συζητήσεων σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί μια μεσοβέζικη λύση. Δηλαδή ούτε αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα που δίνεται μέσω ELA αλλά ούτε κι αφήνει ξεκρέμαστη την ελληνική οικονομία.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για την έκδοση εντόκων, κάτι που η ΕΚΤ δεν αποδέχεται προς το παρόν.

 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση ισχύει για δύο εβδομάδες ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.
Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού έχει φτάσει τα 68,8 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: Ημερησία