Διεθνή ΜΜΕ: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα

Στα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι και πάλι η Ελλάδα και ειδικότερα οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και οι συζητήσεις με το Brussels Group.

 

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD στο δελτίο του σχολιάζει ότι «τουλάχιστον ξαναμιλούν μεταξύ τους. Μετά από σιγή ασυρμάτου εβδομάδων η ελληνική κυβέρνηση συνάντησε σήμερα τους μισητούς οικονομικούς ελεγκτές για να συζητήσουν πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη στα ελληνικά ταμεία».

 

Στην Ιταλία και στο δελτίο της RaiUno μεταδόθηκε ότι «Ο Τσίπρας πρέπει πρώτα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι εξετάσεις γίνονται μακριά από την Αθήνα ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι η χώρα βρίσκεται υπό κηδεμονία. Συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του ευρωμηχανσιμού ESM. Έτσι αντί για τρόικα μιλάμε για το την Ομάδα των Βρυξελλών».

 

Ο ανταποκριτής της Ισπανικής τηλεόρασης TVE στις Βρυξέλλες μεταδίδει: «Με διακριτικότητα η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε επαφές στις Βρυξέλλες με τη τρόικα, δηλαδή την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όλα αυτά για να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα δεν παραδέχεται τις μεγάλες καθυστερήσεις».

 

Ο Τσίπρας κινδυνεύει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, γράφει η Wall Street Journal και τονίζει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χώρας μας, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του μόνο μερικές ημέρες για να επαναφέρει την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού.

 

«Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος δοκιμάζονται από την επιδείνωση των σχέσεων με τη Γερμανία”, υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ήρθε στο προσκήνιο για εσωτερική κατανάλωση, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

 

«Είναι εύκολο να αγανακτήσει κανείς σήμερα τους Έλληνες, που ανταποδίδουν με απειλές τη βοήθεια της Ευρώπης, πρωτίστως της Γερμανίας, στην κρίση του κρατικού τους χρέους» σημειώνει το δελτίο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, και συνεχίζει: «Σήμερα ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων… Προτού εκνευριστεί κανείς ως Γερμανός, ας σκεφτεί μια στιγμή τα τρομακτικά γερμανικά εγκλήματα πολέμου, που παραμένουν μια αιματηρή πραγματικότητα… Κατά πόσον όμως προκύπτουν εξ’ αυτών χρηματικές αξιώσεις κι αν είναι εντάξει να συγχέονται έτσι τα πράγματα, είναι άλλο θέμα».

 

«Η Ελλάδα απειλεί να κατασχέσει το Ινστιτούτο Γκαίτε», γράφει η γαλλική εφημερίδα, Le Figaro. Την ώρα που ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσιζε να επαναφέρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αναφέρει στο δημοσίευμά της.

 

Η Deutsche Welle χαρακτηρίζει το θέμα πολιτικό και υποστηρίζει ότι σίγουρα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Βερολίνο.