Στόχος της Γερμανίας η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Κοινός στόχος τόσο της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δηλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

 

Η διευκρίνιση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μία έξοδο της Ελλάδας από ατύχημα.

 

«Εξακολουθούμε να έχουμε κοινό πολιτικό στόχο -και δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Καγκελαρίου- να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για αυτό από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση. Και η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

 

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ, ερωτώμενος σχετικά με πρόσφατη τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ότι η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο πλαίσιο της συζήτησης, αλλά τόνισε και ότι «η δήλωση μένει ως έχει, δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσουμε ή να πάρουμε πίσω» και ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε «δεν συμμετέχει σε εικασίες, μόνο πού και πού σε συζητήσεις».

 

Ερωτηθείς εάν εξετάστηκε για την Ελλάδα μια λύση στο πρότυπο της Κύπρου, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι υπάρχουν στην ΕΕ οι γενικοί κανόνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι, όμως, εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ειδική κατάσταση καθε χώρας. «Εικασίες για παραλληλισμούς δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε. Ο κ. Γέγκερ πρόσθεσε σε αυτό ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν λαμβάνει εντολές από κανένα κράτος – μέλος.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλωσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ARD, ο κ. Γέγκερ διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ οψιν της τη θετική εκτίμηση του Έλληνα υπουργού για την ταμειακή κατάσταση της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολινο δεν σχολιάζει τέτοια θέματα.

 

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την διαβεβαίωση του κ. Βαρουφακη ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όλους τους πιστωτές της, υπενθύμισε ότι αυτό προκύπτει και από την συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε ότι στις προσωπικές συναναστροφές των δυο υπουργών υπήρχε πάντα σεβασμός.

 

Ερωτηθείς, πάντως, αν ο κ. Σόιμπλε διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο» στην Ελλάδα, όπως τον κατηγόρησε ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Γέγκερ δήλωσε «όχι, αυτά είναι ανοησίες και το γνωρίζετε».