Ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας

Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας και άλλων χωρών, ανέφερε σχετικά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Εκτιμά ότι ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με το 2012.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά, ότι ένα «grexit» θα ήταν αρνητικό για την πιστοληπτική εικόνα της Γερμανίας, και προσθέτει, ότι «η άμεση επιβάρυνση από μια ελληνική έξοδο είναι πράγματι μικρή, αλλά η πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά εάν οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, αντιμετωπίσουν και πάλι μεγαλύτερες δυσκολίες».

Μέχρι τώρα, επισημαίνεται, η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους δανειστές της δεν έχει επηρεάσει κάποια άλλη χώρα, αλλά ένα «grexit» θα μπορούσε να έχει σοβαρότερες συνέπειες, ειδικά για την περιφέρεια. Τίθεται λοιπόν αυτομάτως το ερώτημα, αναφέρεται, πόση πίεση θα δεχθούν άλλες χώρες προκειμένου να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, ενώ διευκρινίζεται, ότι ο κίνδυνος πιέσεων είναι χαμηλότερος από ότι το 2012, χάρη στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και στην ενεργό πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ.

Ειδικά για τη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της Moody’s Τόρστεν Νέστμαν, τόνισε, ότι οι επενδυτές θεωρούν αμελητέο τον κίνδυνο για τα μεγάλης διάρκειας ομόλογα, καθώς η χώρα διαθέτει μια πολύπλευρη και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία στηρίζει την αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Τα προβλήματα για τη Γερμανία εντοπίζονται κυρίως στη γήρανση του πληθυσμού και στη συρρίκνωση της απασχόλησης, τα οποία περιορίζουν την ανάπτυξη και θέτουν υπό πίεση το ασφαλιστικό σύστημα.