Ακόμα δεν ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων και πάνε… για παράταση!

«Παράθυρο» για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, αφήνει ανοιχτό από τώρα η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου, επιβεβαιώνοντας ότι φέτος η περίοδος κατάθεσης των δηλώσεων θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με σημαντική καθυστέρηση.

 

Την ίδια ώρα, δημιουργείται αλαλούμ με τις βεβαιώσεις αποδοχών των μισθωτών και συνταξιούχων που θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΔΕ οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Η κ. Σαββαΐδου από τις 25 Φεβρουαρίου έχει υπογράψει την απόφαση για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και την υποβολή αυτών μέσω Διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2014 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.

 

Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει «κολλήσει» στο Εθνικό Τυπογραφείο και ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι σήμερα να μην έχουν καμία ενημέρωση για τον τρόπο αποστολής των στοιχείων για τις αποδοχές και τις συντάξεις, τα οποία όπως και πέρυσι θα είναι προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν φέτος περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι.

 

Για τον λόγο αυτό, στην ανακοίνωσή της, η ΓΓΔΕ αναφέρει ότι το Taxisnet θα δέχεται τις βεβαιώσεις αποδοχών μέχρι και την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ή την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή τους, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν να δουν στην οθόνη του υπολογιστή τους προσυμπληρώμενα τα στοιχεία για τις αποδοχές τους και μετά να προχωρήσουν στην υποβολή της δήλωσης.

 

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Από τη στιγμή που δεν ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία αποστολής των στοιχείων για τις αποδοχές από τις επιχειρήσεις και δίνεται περιθώριο μέχρι την τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων, είναι πολύ πιθανόν οι φορολογούμενοι όταν μπουν στο Taxisnet για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση να μην υπάρχουν προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί του εντύπου Ε1 που αφορούν στους μισθούς, στις συντάξεις και στους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν.

 

Ολα δείχνουν ότι η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των νέων ηλεκτρονικών φορολογικών εντύπων (Ε1, Ε2 και Ε3). Τα έντυπα επανασχεδιάζονται, καθώς έχουν προστεθεί πολλοί νέοι κωδικοί, ενώ είναι προσαρμοσμένα στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ).

 

Το νέο φορολογικό πλαίσιο έφερε σημαντικές αλλαγές στα εισοδήματα από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα, τόκους καταθέσεων, υπεραξίας, ενοικίων, των εισοδημάτων των αγροτών, των παροχών σε είδος, των εισοδημάτων από την αλλοδαπή, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

 

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο νόμος 4172/2013 του νέου ΚΦΕ ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014, το υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα δεν έχει έτοιμα τα φορολογικά έντυπα στα οποία θα δηλωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το περασμένο έτος.