25η Μαρτίου: Πρώτα στρατιωτική παρέλαση και μετά δημοτικό γλέντι

Διαφορετικός θα είναι ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, καθώς ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Περιφέρειας Αττικής προβλέπει ότι εκτός από τη στρατιωτική παρέλαση θα διοργανωθεί και δημοτικό γλέντι… γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Περιφέρειας Αττικής προβλέπει ότι η πρόσβαση του κοινού θα είναι ελεύθερη, δηλαδή δεν θα υπάρχουν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και οι αποκλεισμοί των δρόμων.

 

Επίσης οι επίσημοι θα αλλάξουν θέση ώστε να μην έχουν γυρισμένη πλάτη στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ δεν θα στηθεί υπερυψωμένη εξέδρα.

 

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, από τη σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος και η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης -την οποία θα πλαισιώσουν, πέραν των πτητικών μέσων και των μονάδων της Αττικής και της Βοιωτίας, δύο τάγματα εθνοφυλακής από τον Εβρο και τα Δωδεκάνησα- οι μπάντες του στρατού θα παίξουν γνωστά εμβατήρια, ενώ θα συμμετάσχουν σωματεία χορού από όλη την Ελλάδα που θα χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

 

Τις πληροφορίες για την… εναλλακτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου επιβεβαίωσε η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής, Ερμίνα Κυπριανίδου, μιλώντας χθες στο Mega Channel.

 

Συμμετοχή πολιτών

«Δοκιμάζουμε μια εναλλακτική σε συνέχεια της στρατιωτικής παρέλασης, προκειμένου να συμμετέχουν και οι πολίτες που απουσίαζαν τα τελευταία χρόνια από το Σύνταγμα», δήλωσε η κ. Κυπριανίδου, ενώ στην ερώτηση εάν οι στρατιωτικές μπάντες θα παίξουν και δημοτικά άσματα εκτός από εμβατήρια, απάντησε ότι «αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να το μοντάρουμε».

 

Ωστόσο προσέθεσε ότι θα συμμετάσχουν και μουσικοχορευτικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της στρατιωτικής παρέλασης, η κ. Κυπριανίδου σημείωσε: «Είχαμε έναν προβληματισμό σε σχέση με την τιμητική διαδικασία των επετείων μόνο με στρατιωτικές παρελάσεις. Θέλουμε να είναι συμμέτοχοι οι πολίτες».

 

Οι αλλαγές στον σχεδιασμό της παρέλασης της 25ης Μαρτίου προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε αιχμηρή ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ολοι στον ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλαν κατάργηση στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων (κ. Τσίπρας, Σκουρλέτης, Χουντής, Κουράκης, και η κ. Φωτίου).

 

Αντ’ αυτού έχουμε υπερπαραγωγή του κ. Καμμένου για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα με άρματα μάχης, αεροπλάνα και δημοτικά τραγούδια. Οι ψεκασμένοι, οι συνωμοσιολόγοι, οι ακροδεξιοί εθνικιστές για ακόμη μία φορά μεγαλουργούν σε συνεργασία με την κυρία Δούρου. Στον ΣΥΡΙΖΑ απλώς έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Μια ακόμη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδοθεί πλήρως στους ΑΝΕΛ».

 

Στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ απάντησε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ηθική κατάπτωση στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου συναγωνίζεται την εκλογική κατάρρευσή του και την πολιτική φθορά του. Τους ενοχλεί στο κόμμα που παραδόθηκε ψυχή τε και σώματι στον Καρατζαφέρη, στον Αδωνι και στον Βορίδη η ιδέα των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων, αλλά δεν τους ενόχλησε ποτέ -γιατί ποτέ δεν τους άγγιξε- η ανθρωπιστική κρίση και τα αμέτρητα θύματα που προκάλεσαν από την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια», αναφέρει σε απάντησή της στο ΠΑΣΟΚ για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

 

Επίσης και ο Στ. Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αλλαγές στην επικείμενη παρέλαση εξέφρασε την άποψη ότι η κυρία Δούρου και ο κ. Καμμένος «δεν θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στα εμβατήρια που θα ακουστούν. Από τις προηγούμενες παρελάσεις υπάρχουν κάποιες διενέξεις, αφού υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ακουστούν άσματα που προέρχονται από τη Σοβιετική Ενωση, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν αμιγώς ελληνικά».

 

Πηγή: Έθνος