Λουτρό αίματος στην Τυνησία – 17 τουρίστες νεκροί από την επίθεση ενόπλων στο Μουσείο Μπάρντο

Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 17 είναι τουρίστες, από την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα δύο ένοπλοι στο Εθνικό Μουσείο της Τυνησίας, στην πρωτεύουσα Τύνιδα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών που αποβιβάζονταν από λεωφορεία έξω από το Μουσείο Μπάρντο της Τυνησίας ενώ στη συνέχεια κράτησαν ομήρους μέσα στο κτίριο. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν Πολωνοί, Ιταλοί, Γερμανοί και Ισπανοί τουρίστες, είπε ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ.

 

Δύο ώρες αφότου ξεκίνησε η επίθεση οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Μουσείο Μπάρντο, που βρίσκεται δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας και σκότωσαν τους δύο δράστες. Η επιχείρηση της αστυνομίας έληξε με την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν επίσης ένας αστυνομικός και ένας Τυνήσιος πολίτης ενώ μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν Ιταλοί και Πολωνοί τουρίστες.

 

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούσαν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Wataniya 1 διαβεβαίωσε ότι όλοι οι επισκέπτες του μουσείου έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το χώρο.

 

Ένας υπάλληλος του Μουσείου επιβεβαίωσε ότι οι δράστες αρχικά άνοιξαν πυρ εναντίον των τουριστών έξω από το κτίριο και στη συνέχεια όρμησαν μέσα σε αυτό.

 

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας είπε ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και δύο Ιταλοί, ενώ άλλοι 100 Ιταλοί απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, χάρη στη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ότι “μέχρι στιγμής” έχει εξακριβωθεί ότι τραυματίστηκαν τρεις Πολωνοί πολίτες.

 

Η σημερινή επίθεση ήταν η χειρότερη που έχει γίνει εναντίον ξένων στην Τυνησία, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα το 2001 σε μια συναγωγή στο νησί Τζέρμπα, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

 

Το Μουσείο Μπάρντο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου διακόπηκαν αμέσως όταν άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί. Όσοι βουλευτές βρίσκονταν στο χώρο έλαβαν εντολή να συγκεντρωθούν στην κεντρική αίθουσα, όπως είπε η Μονίμα Μπραχίμ, μια εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.

 

Μετά την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι η Τυνησία ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα. Περίπου εξήντα αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τους ενόπλους, κυρίως κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με την Αλγερία όπου δρα μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

 

«Φωτογραφίζει» το Ισλαμικό Κράτος η ΕΕ

 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι επέρριψε σήμερα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Μουσείου Μπάρντο στην Τυνησία, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 17 ήταν αλλοδαποί τουρίστες.

 

“Με την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Τύνιδα, η τρομοκρατική οργάνωση του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στοχεύει και πάλι τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

 

Το γεγονός αυτό “ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατική απειλή”, πρόσθεσε. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κινητοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να στηρίξει την Τυνησία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και στις προσπάθειές της για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας”, κατέληξε.

 

«Θα κάνουμε τα πάντα να μην ξανασυμβεί»

 

Η Τυνησία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει νέες επιθέσεις, μετά τη σημερινή τρομοκρατική ενέργεια, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι.

 

“Οι αρχές έλαβαν όλα τα μέτρα ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν”, είπε ο Τυνήσιος πρόεδρος αφού επισκέφθηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο Σαρλ-Νικόλ της Τύνιδας. “Ελπίζω ότι με τα μέσα που θα διαθέσουμε θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί (…) Έχουν ειδοποιηθεί όλες οι αρχές και ελπίζω ότι μια τέτοια καταστροφή δεν θα ξανασυμβεί” συνέχισε ο πρόεδρος εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για αυτό το “φρικτό έγκλημα”.

 

Ο Εσέμπσι υπογράμμισε ότι παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή. Αναφερόμενος μάλιστα στο χάος που επικρατεί στη γειτονική Λιβύη, όπου το τελευταίο διάστημα δρα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είπε: “Αναμέναμε ότι θα γινόταν κάποια σοβαρή ενέργεια” και στην Τυνησία.

 

Ο πρόεδρος είπε ότι διαβεβαίωσε τους τραυματίες ότι θα τους στηρίξει ότι εξέφρασε τη λύπη των τυνησιακών αρχών για αυτό που τους συνέβη.

 

Ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Μοχσέν Μαρζούκ σημείωσε ότι η επίθεση αυτή “είχε ως στόχο την οικονομία” της χώρας, καθώς ο τουρισμός είναι μια από τις “βαριές βιομηχανίες” της Τυνησίας. “Δεν θα πρέπει να της επιτρέψουμε να μας επηρεάσει. Και είμαι βέβαιος ότι και ο υπόλοιπος κόσμος θα συνεχίσει να μας έχει εμπιστοσύνη”, συνέχισε.