Το βράδυ της Πέμπτης η εξαμερής, παρουσία Ντάισελμπλουμ

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση που έχει ζητήσει η Ελλάδα ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα, Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάρτιο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ θα οργανώσει μια συνάντηση για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος (της ΕΚΤ Μάριο) Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ», ανέφερε ο εκπρόσωπος. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα είναι επίσης παρών στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. 

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την καγκελαρία, τις οποίες μετέδωσε η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, επισημάνθηκε ότι η αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα θα γίνει από τους θεσμούς και όχι από μεμονωμένες χώρες, ενώ βάση για όλες τις συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα αποτελεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση που απηύθυνε η κ. Μέρκελ στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε ότι είναι σημαντικό τώρα να μιλάμε ο ένας με τον άλλον. «Είναι ακριβώς ο σωστός χρόνος για μια διεξοδική, άμεση συζήτηση» προσέθεσε και σημείωσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και δείπνο εργασίας.

 

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε: «Τώρα ήρθε η ώρα, που η καγκελάριος είναι πεπεισμένη ότι είναι η σωστή στιγμή για να κάνει με τον κ. Τσίπρα μια διεξοδική συζήτηση».

 

Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι τα θέματα είναι αυτονόητα, και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ όμως και να προβλέψω τι θέματα θα θέλει να θέσει ο έλληνας πρωθυπουργός. Είναι απολύτως σαφές ότι το θέμα θα είναι να συζητηθεί η κατάσταση, η οποία έχει προκύψει μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων μελών της Ευρωζώνης και να δούμε πώς μπορούμε, στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, να προχωρήσουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».