Spiegel: Αν οι εταίροι αποφασίσουν για Grexit η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση

«Η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα μόνο όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι στον κύκλο των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών και επισημαίνει ότι αντίθετος σε αυτό εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γιούνκερ θέλει κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής να επιτευχθεί οπωσδήποτε κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Από την άλλη πλευρά η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θέλει να της δοθεί οικονομική βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις.

 

«Ο έξυπνος τακτικιστής Γιούνκερ δεν σκέφτεται όμως μόνο τους φτωχούς Έλληνες, αλλά φυσικά και την δική του εξουσία. Η διαμάχη για την Αθήνα του φαίνεται ως ιδανικό πλαίσιο για το πιο φιλόδοξο σχέδιό του – να ξαναπάρει από τα κράτη-μέλη λίγη από εκείνη την εξουσία που πήραν κατά την ευρωκρίση», αναφέρει το περιοδικό και προσθέτει ότι την περασμένη Παρασκευή δόθηκε στον επικεφαλής της Κομισιόν εκ νέου η μεγάλη ευρωπαϊκή σκηνή, καθώς υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα. «Η διάλυση δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε με στόμφο σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου με τον Τσίπρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

 

Προετοιμάζεται για Grexit η ΕΚΤ; 

Στο μεταξύ στην ιστοσελίδα του οικονομικού περιοδικού «Manager Magazine» δημοσιεύεται ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Τράπεζα, σε εσωτερικές εκτιμήσεις διαφόρων προτύπων έχει υπολογίσει τις συνέπειες σεναρίων για την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ο Φερνάντο Γκονζάλες Μιράντα, επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης Κινδύνου στην ΕΚΤ, έχει εξετάσει, σημειώνει ο συντάκτης, τρεις πιθανές εξελίξεις για την ελληνική κρίση και έχει ενημερώσει ήδη σχετικά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η αξία του ελληνικού χρέους – σήμερα 320 δισεκατομμύρια ευρώ – στην περίπτωση μιας ξαφνικής, συνεπεία ατυχήματος (“Graccident”), εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα συρρικνωνόταν στο περίπου 5% της ονομαστικής αξίας του. Αν όμως καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει την αποχώρηση στη βάση συντεταγμένων διαπραγματεύσεων (“Grexit”), η ΕΚΤ υπολογίζει ένα υπόλοιπο της αξίας των ομολόγων περίπου 14%. Και εάν η χώρα κατάφερνε να διαπραγματευτεί ένα νέο «κούρεμα» χρέους χωρίς να πρέπει να καταργήσει το κοινό νόμισμα, θα μπορούσαν τα ομόλογα να διατηρήσουν περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους.

 

Το περιοδικό επικαλείται ακόμη κεντρικό τραπεζίτη τον οποίο δεν κατονομάζει και ο οποίος εκφράζει τον φόβο του κυρίως για την περίπτωση «ατυχήματος». Ο κίνδυνος είναι μεγάλος τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης «να χάσουν τον έλεγχο και ξαφνικά να μην μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους». Σε μια τέτοια περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης υποχρεωτικά θα υποβάθμιζαν την Ελλάδα στην κατηγορία «αφερέγγυα», με συνέπεια η Κεντρική Τράπεζα να μην επιτρέπεται πλέον να δίνει δάνεια έκτακτης βοήθειας.