Γερμανός αξιωματούχος στο Bloomberg: Αυτά θα πει η Μέρκελ στον Τσίπρα

Η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό στις συζητήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, για να καταλαγιάσει την όλο και πιο επιθετική ρητορική μεταξύ των δύο χωρών και να ανακτήσει τον έλεγχο της προσπάθειας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Μέρκελ.

 

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, η γερμανίδα καγκελάριος είναι πρόθυμη να φτάσει μακριά (σ.σ. to go a long way, στο πρωτότυπο) προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, αναφέρει γερμανός αξιωματούχος ο οποίος, όπως γράφει το Bloomberg, γνωρίζει καλά τον τρόπο σκέψης της καγκελαρίου.

 

Ο αξιωματούχος υπογραμμίζει ωστόσο ότι στις συναντήσεις τους σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τις επόμενες ημέρες, η Μέρκελ θα τονίσει τον Τσίπρα ότι περιμένει από την Ελλάδα να «παίξει σύμφωνα με τους κανόνες».

 

Μετά από εβδομάδες έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, η Μέρκελ επιδιώκει στις συνομιλίες να επαναφέρει τη συζήτηση και πάλι στη σωστή τροχιά, προσθέτει ο αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας ως ανοσίες και προπαγάνδα από ανθρώπους που θέλουν να υποδαυλίσουν την ένταση την υπόθεση ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα στείλει τελεσίγραφο στον Τσίπρα. 

Η Μέρκελ βλέπει τη συνάντηση σαν μια ευκαιρία να τον γνωρίσει και δεν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί απευθείας τις λεπτομέρειες της τύχης της Ελλάδας, τις οποίες αντιμετωπίζει ως ένα θέμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, υποστηρίζει ο ίδιος αξιωματούχος. Το περιθώριο ελιγμών για την Ελλάδα εξάλλου είναι περιορισμένο από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας.