Την Τρίτη η απόφαση στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Ορισμένους από τους ισχυρισμούς των τριών δικηγόρων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου, αντέκρουσε η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου, σε μια δευτερολογία της μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης.

 

Ανέφερε δε ότι το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε από τους τρεις λογαριασμούς των συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού πρέπει να προσδιοριστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, και αυτό (το ύψος της ζημιάς) θα καθορίσει εάν οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος.

 

Η ζημιά πρέπει να είναι βέβαιη και οριστική, προσέθεσε η εισαγγελική λειτουργός και τόνισε ότι το δικαστήριο υποχρεούται κατ’ εκτίμηση να προσδιορίσει το ύψος της ζημιάς, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το ελληνικό Δημόσιο.

 

Η κ. Δημητρίου υποστήριξε πως το γεγονός ότι η ΔΟΥ εξέδωσε προσωρινές πράξεις καταλογισμού δεν επηρεάζει την εξέλιξη και δεν παίζει κανένα ρόλο το ότι οι συγγενείς του κατηγορουμένου έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, επικαλούμενη η κυρία Δημητρίου αποφάσεις του Αρείου Πάγου επ’ αυτού του θέματος, που επιλύουν το ζήτημα υπέρ των θέσεων της.

 

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Τάκης Βασιλακόπουλος, δευτερολογώντας, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης με μόνη την προσωρινή βεβαίωση της ΔΟΥ για το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε στο Δημόσιο, ενώ επανέλαβε τις αιχμές κατά του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ . «Φταίει ο κατηγορούμενος που ο κ. Διώτης έσπασε το αρχικό στικάκι που του είχε δώσει;» αναρωτήθηκε συνήγορος υπεράσπισης προσθέτοντας πως «όλο ανακολουθίες είναι ο κ. Διώτης», και έκλεισε τονίζοντας και πάλι πως «κάποιος του την έστησε».

 

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015, για να εκδώσει την απόφασή του.

 

Προηγουμένως ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της δίκης.