Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ της Πέμπτης το δείπνο των ηγετών της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά άρχισε η μίνι σύνοδος που έχει οργανώσει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το ελληνικό ζήτημα.

 

Στην πολυμερή αυτή συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, μετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό και τον κ.Τουσκ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, νωρίτερα, ο κ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι ελπίζει η πολυμερής συνάντηση θα συμβάλλει να δοθεί ώθηση στη διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί συμφωνία.

 

«Απόψε απλά θα αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η οποία μοιάζει να είναι μικρή, και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται ξανά», είπε. «Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες», πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της Ευρωομάδας. «Ο χρόνος εξαντλείται. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, επομένως χρειάζεται πραγματικά να πιάσουμε δουλειά», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επταμερή συνάντηση, αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ής Φεβρουαρίου και να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων της απόφασης της Ευρωομάδας, τα οποία θεωρούνται «ομιχλώδη». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν, “δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση”.

 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που σχετίζεται με την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου.

 

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, συγκεκριμένα, ότι η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.