«Λευκός καπνός» για συμφωνία των εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της μίνι διάσκεψης των Βρυξελλών για την Ελλάδα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης το πρωί της Παρασκευής.

 

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο Eurogroup λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση προς τη χώρα. 

Εφόσον το Eurogroup εγκρίνει τη λίστα, αναμένεται να αποδεσμευθεί τμήμα της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Αν και το ποσό δεν έχει προσδιοριστεί, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 1 δισ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ. 

Στη λίστα δεν θα υπάρχουν υφεσιακά μέτρα (όπως αύξηση του ΦΠΑ ή νέες περικοπές), θα αναφέρονται πιο συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν και χρονοδιαγράμματα.

Εν συνεχεία, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων -κι όχι ενός πολυνομοσχεδίου-, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αν και δεν έχει οριστεί πότε θα συγκληθεί το Eurogroup, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, ο Γ.Σακελλαρίδης ανέφερε ότι εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόκειται να ανακοινώσει πρόγραμμα της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες, οι πόροι του προγράμματος αυτού θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί άμεσα.

 

«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες»

 

«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες» είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα. «Όλες οι πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υπερβούν τις δυσκολίες» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Μιλώντας τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Κυρίως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιήσει. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προωθήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε, πάντως, πως το ύψος του ποσού αυτού θα το ανακοινώσει ο Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή.

«Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.