Μετά τα Ταμεία βάζουν χέρι και σε καταθέσεις ΔΕΚΟ

Μετά τις καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων, δημοσίων οργανισμών, σειρά παίρνουν οι καταθέσεις των ΔΕΚΟ στους υποψήφιους δανειστές του Δημοσίου. Επόμενος -πιο μακρινός- σταθμός αναζήτησης ρευστότητας θα αποτελέσει το μακρινό Πεκίνο. 

Ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ταξιδεύει τη Δευτέρα στο Πεκίνο στις αρχές με επίσημη αποστολή να προετοιμάσει την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην κινεζική πρωτεύουσα. 

Η χρονική επιλογή του ταξιδιού δεν είναι τυχαία αλλά έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς από την κυβέρνηση επιχειρούν να υπογραμμίσουν τη δεδηλωμένη πρόθεση της χώρας να μην περιοριστεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια για την αναζήτηση συμμαχιών σε οικονομικό επίπεδο.

Το γεγονός αυτό συνδυάζεται και με το γεγονός ότι στην τελευταία έκδοση τρίμηνων εντόκων για ποσό 1 δισ. ευρώ συμμετείχαν και Κινέζοι επενδυτές με ένα μικρό ποσό το οποίο δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ.

Κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο η ελληνική αποστολή θα διερευνήσει το γεγονός η συμμετοχή αυτή να αυξηθεί σε επόμενες εκδόσεις, ώστε να μειωθεί η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε έντοκα του Δημοσίου και να αυξηθεί λίγο η ρευστότητα της αγοράς. 

Παράλληλα, βέβαια, θα συζητηθούν και οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, με πρώτη την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και οι χώροι αποθήκευσης και διακομιδής κινεζικών εμπορευμάτων. 

Στο μεταξύ, διερευνητικές κινήσεις στην κατεύθυνση του να γίνουν και οι ΔΕΚΟ δανειστές του Δημοσίου έχει ξεκινήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να ξεπεράσει το δραματικό πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η μεθοδολογία του ΓΛΚ στην περίπτωση των δημόσιων επιχειρήσεων δεν ήταν ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους φορείς. Στην περίπτωση των ΔΕΚΟ έγινε μια ενημέρωση για τη δυνατότητα επένδυσης ρευστών διαθέσιμων τους σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που παρέχουν πλέον υψηλές αποδόσεις λόγω της τρέχουσας συγκυρίας.

Στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε σχετική ενημέρωση προς τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ και άλλες μικρότερες δημόσιες επιχειρήσεις όπου το Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος. Πάντως, οι προσδοκίες στην κατεύθυνση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας. 
Ομολογία 

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε πρόβλημα να ξεμείνουμε από ρευστό», είπε χθες μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για οικονομικά θέματα, κ. Γιάννης Δραγασάκης, για να προσθέσει: «Πώς να μη συνέβαινε αυτό, από τη στιγμή που από τον Αύγουστο του 2014 δεν έχουμε πάρει καμιά δόση από τους θεσμούς, αλλά εμείς πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας;». 

 Οπως είπε ο κ. Δραγασάκης, από τώρα μέχρι το 2020 θα πρέπει να πληρώσουμε 43 δισ. ευρώ για τόκους και 83 δισ. ευρώ για χρεολύσια. «Δηλαδή πάνω από 120 δισ. ευρώ, ενώ έχουμε να πάρουμε από το ΕΣΠΑ 20 δισ. ευρώ, τα οποία ακόμα δεν μας έχουν δοθεί». 

«Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «όσοι μιλούν για πιστωτικό γεγονός, είναι τελείως ανεύθυνοι».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας μιλώντας χθες στη Βουλή τόνιζε ότι ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις για το θέμα της Ελλάδας, υπάρχουν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης ώστε να αντεπεξέλθει το Δημόσιο στις ανάγκες ρευστότητας το επόμενο διάστημα.

Με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλούνταν Ελληνα αξιωματούχο, υπήρχε η διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει σήμερα το τελευταίο μέρος της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 350 εκατ. ευρώ.

 Επίσης, υπάρχουν και τα χρήματα να καλυφθεί και η αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ που λήγουν σήμερα. Χθες ο ΟΔΔΗΧ δέχθηκε συμπληρωματικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ για την έκδοση της περασμένης Τετάρτης. Μαζί με τα κεφάλαια που έγιναν αποδεκτά από την αρχική έκδοση (13 δισ. ευρώ) συμπληρώνεται το ποσό και κλείνει ο πολύ δύσκολος Μάρτιος. 
 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος