Τσίπρας: Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση

Την πεποίθησή του ότι επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι σέβονται απόλυτα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Στη συνάντηση της Πέμπτης βάλαμε στο τραπέζι συζητήσαμε και προστατεύσαμε τη συμφωνία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «εξαντλητικό για όλους» το τελευταίο διήμερο.

 

«Η αίσθησή μου είναι πως οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία. Εχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

 

«Πρακτικά αυτό σημαίνει: 1) Δεν υπάρχει η 5η αξιολόγηση και η Ελλάδα δεν υποχρεούται σε υφεσιακά μέτρα βάσει του e-mail Χαρδούβελη. 2) Οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων. 3) Ξεκαθαρίσαμε ζητήματα που θα αφορούν τη διαδικασία» ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε για μία ακόμη φορά ότι στην Αθήνα θα γίνονται μόνο οι επαφές για τεχνικά ζητήματα.

 

«Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εν μέσω δύσκολης και σκληρής διαπραγμάτευσης δεν εξαντλείται σε αυτή αλλά νομοθετεί το πρόγραμμά της. Συζητούμε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

 

Είπε ακόμη ότι στη σύνοδο κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες της χώρας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα εκπληρωθούν, ενώ και οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Αναφερόμενος στις «Κασσάνδρες» που καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι. Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα ανασφάλειας είπε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας μάλιστα όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τα υφεσιακά μέτρα «τελείωσαν».

 

Αποκάλυψε δε ότι στις χθεσινές τους συνομιλίες η κ. Μέρκελ του ανέφερε ότι «αντί να μιλούν οι άλλοι για εμάς, καλύτερα να μιλάμε εμείς οι ίδιοι μεταξύ μας».

 

Ερωτηθείς για την «γκρίνια» που φέρεται να δέχεται για τον υπ. Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τις σκέψεις που ενδεχομένως κάνει αναφορικά με το θέμα, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να προσωποποιούμε τις καταστάσεις σε μία τόσο δύσκολη διαπραγμάτευσης. Αναφέρθηκε σε προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού από μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου και μίλησε για «συλλογική θέση της κυβέρνησης» και «όχι προσωπική θέση» του εκάστοτε υπουργού για τα όσα υποστηρίζει η Ελλάδα διαπραγματευόμενη με τους εταίρους.