Τι θα δείτε και τι θα ακούσετε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Επίλεκτες μονάδες του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, τεθωρακισμένα, μαχητικά και ελικόπτερα θα αποτελέσουν το «κυρίως πιάτο» στον κεντρικό εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, ενώ η 90μελής διακλαδική μπάντα από όλες τις Ενοπλες Δυνάμεις θα… κρατήσει τους χορούς και στη συνέχεια, με τη συμμετοχή σωματείων χορού από όλη την Ελλάδα.

 

Η φετινή παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου θα είναι άκρως διαφορετική τόσο σε χοροθέτηση όσο και σε μουσική υπόκρουση και συνοδευτικές εκδηλώσεις.

 

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της Περιφέρειας Αττικής προβλέπει ότι η πρόσβαση του κοινού θα είναι ελεύθερη, δηλαδή δεν θα υπάρχουν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα κιγκλιδώματα και οι αποκλεισμοί των δρόμων, όπως είχε γίνει «θεσμός» τα τελευταία χρόνια μετά από σειρά ατυχών συμβάντων με πολίτες.

 

«Πλούσια» η συμμετοχή

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν επίλεκτα τμήματα από στρατιωτικές μονάδες της Αττικής και της Βοιωτίας, καθώς και δύο ακόμη από τάγματα Εθνοφυλακής του Εβρου και των Δωδεκανήσων.

 

Αντίστοιχη θα είναι η παρουσία των μηχανοκίνητων μέσων όλων των σωμάτων του Στρατού και της Αεροπορίας, από τα μικρότερα οχήματα μέχρι τα τεθωρακισμένα και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα.

 

Από αέρος, διελεύσεις πάνω από την πλατεία Συντάγματος αναμένεται να κάνουν σχηματισμοί όλων των κύριων μαχητικών και άλλων αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού.

 

Είναι μάλιστα πιθανή και η παρουσία του F-16 επιδείξεων «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

 

Οπως κάθε χρόνο, εκτός των τμημάτων και των μηχανοκίνητων και εναέριων μέσων από το Στρατό, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, αντίστοιχη συμμετοχή είναι προγραμματισμένη και για μονάδες και μέσα των υπόλοιπων Σωμάτων Ασφαλείας, όπως της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού κτλ.

 

Μουσική για… κάθε γούστο

Η μουσική υπόκρουση της κυρίως παρέλασης θα προέρχεται από τις μπάντες του στρατού που θα παίξουν τα γνωστά εμβατήρια, αλλά στη συνέχεια θα επιδείξουν και άλλους τομείς του… ρεπερτορίου τους.

 

Η 90μελής διακλαδική μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων θα παίξει σειρά παραδοσιακών τραγουδιών και στις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, με τη συμμετοχή σωματείων χορού από όλη την Ελλάδα.

 

Ολοι στο πεζοδρόμιο… πλην Παυλόπουλου

Η εξέδρα των επισήμων που συνήθως βρισκόταν μπροστά στη Βουλή, θα «μετακινηθεί» σε άλλο σημείο, προκειμένου να μην έχει την πλάτη στραμένη στον Αγνωστο Στρατιώτη η επίσημη πολιτική ηγεσία και η φυσική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας. Σημειώνεται ότι προβλέπεται η παραμονή τους στο επίπεδο του πεζοδρομίου, μπροστά στον Εθνικό Κήπο, χωρίς τη χρήση υπερυψωμένης εξέδρας.

 

Διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση μόνο για τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα στέκεται σε μικρό βάθρο.