Bild: Δεν έχει ξαναδείξει τέτοια προσοχή σε ευρωπαίο ηγέτη η Μέρκελ

Για μία συνάντηση σε καλό κλίμα κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild για το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ χθες στο Βερολίνο.

 

«Σχεδόν επτά ώρες ήταν μαζί. Τρεις ώρες διήρκεσε το γεύμα εργασίας και για δέκα λεπτά βρέθηκαν ολομόναχοι στο γραφείο της: τόσο μεγάλη προσοχή όση έδειξε στον Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ δεν την έχει δείξει σε άλλον επίσημο ευρωπαίο ηγέτη», σημειώνει η εφημερίδα.

 

Τι είχε το δείπνο εργασίας; Στήθος πάπιας, πουρέ πατάτας και κόκκινο λάχανο, συνοδευόμενα από πλατό τυριών.

 

«Το κλίμα ήταν καλό και η συζήτηση ειλικρινής. Η Μέρκελ ήταν πολύ ρεαλιστική και ενδιαφέρθηκε για την εξεύρεση λύσεων. Και οι δύο εξέθεσαν τις απόψεις τους», σημειώνει.

 

«Μετά από ένα καλό φαγητό, ακολούθησε μία αρμονική συνάντηση στο γραφείο της Μέρκελ. Ο Τσίπρας με την ομάδα του επέστρεψαν στο ξενοδοχείο Mariott στην πλατεία Ποτσντάμερ, στις 23.58 το βράδυ. Μία ώρα αργότερα, στη σουίτα του στον 4ο όροφο -η οποία τη βραδιά κοστίζει 259 ευρώ- κατέφτασαν δύο μπουκάλια ουίσκι», καταλήγει το δημοσίευμα.

 

Θετική αποτίμηση από τον γερμανικό Τύπο

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για ανάγκη ρητορικής αποκλιμάκωσης και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να “κοιτάξει την πραγματικότητα στα μάτια”.

 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η ελληνική κυβέρνηση «έχασε πολύτιμο χρόνο. (…) Με πολιτικούς θεατρινισμούς, προσπάθειες εκβιασμού και τροφοδοτώντας αντιγερμανικά αισθήματα (…) Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ενωμένη τη νομισματική ένωση. Ήταν και είναι πρόθυμη να καταβάλει γι’ αυτό ένα υψηλό τίμημα».

 

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν «φιλικοί ως προς τον τόνο», ωστόσο υπήρξε «ασυμφωνία επί της ουσίας».

 

“Τσακωθείτε επιτέλους!”, γράφει το περιοδικό Spiegel, απευθυνόμενο στον Αλέξη Τσίπρα και την Άγκελα Μέρκελ. Όπως σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση, «οι γερμανοελληνικές σχέσεις είναι κακές. Αυτό το γνωρίζει ο καθένας. Ωστόσο, στην πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα η Άγκελα Μέρκελ αποφεύγει μία πραγματική συζήτηση. Η διαμάχη θα πρέπει να διεξαχθεί επιτέλους ανοικτά – μόνο έτσι μπορεί στη συνέχεια και να τερματιστεί».

 

Η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί προ πολλού.

 

«Ο εποικοδομητικός διάλογος, που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις επαφές μεταξύ δύο χωρών αλλά και τη δημόσια συζήτηση σε κάθε μια ξεχωριστά, έδωσε προ πολλού τη θέση του σε μία εκκωφαντική σιωπή», αναφέρει ο σχολιαστής, κάνοντας λόγο για “έναν πόλεμο λέξεων” που σημάδεψε τις ελληνογερμανικές σχέσεις το προηγούμενο διάστημα.

 

Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος “δεν θα πρέπει να συνεχίσει να αγνοεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα” και να αντιληφθεί ως ευκαιρία την ανάδειξη ενός πρωθυπουργού που για πρώτη φορά δεν ανήκει στην «παλιά ομάδα κλεπτοκρατών”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κ. Μέρκελ «πρέπει να αντιμετωπίζει τον Τσίπρα ως ισότιμο εταίρο, να αποδεχθεί μία επιβράδυνση του μεταρρυθμιστικού ρυθμού και να παρατείνει τη χρηματοδότηση της Αθήνας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ισχυρά ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικής ενίσχυσης και αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, επενδυτές μπορούν να βρεθούν μόνο εφόσον από την άλλη πλευρά ο Τσίπρας φανεί πρόθυμος να αναδιοργανώσει πραγματικά τη χώρα του και να επιτρέψει τους έξωθεν ελέγχους».

 

Τέλος, η Tageszeitung καλεί τη γερμανική πλευρά (τόσο τους πολιτικούς όσο και τους πολίτες) να σταματήσει την απαξιωτική κριτική κατά της Ελλάδας.