Σταθάκης: Θα διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά

Tη βεβαιότητά του ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους θα κλείσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών Γιώργος Σταθάκης. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως αυτό σημαίνει ότι αφενός θα υποβληθεί το λεγόμενο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα καταρτιστεί αποκλειστικά από ελληνικής πλευράς και θα εγκριθεί από τους εταίρους μας, και αφετέρου η έγκριση θα οδηγήσει στο «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε ότι η διαπραγμάτευση αποτελεί συνέχιση του μνημονίου και υποστήριξε ότι πλέον η βάση κάθε συζήτησης είναι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. 

Με βάση αυτήν τη συμφωνία, όπως ανέφερε, «θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο τέλος του τετραμήνου και στη συνέχεια θα καταλήξουμε σε νέα συμφωνία με τους εταίρους».

Για να αντιμετωπιστεί το… αγκάθι των «κόκκινων» δανείων, ξεκαθάρισε ότι το τελικό πλάνο χρειάζεται τουλάχιστον 5 με 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Τόνισε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ίδρυση ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια των οικογενειών που ζουν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς επίσης και των οικογενειών που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά λόγω της κρίσης.

Όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ, υποστήριξε ότι υπάρχει περιθώριο για μικρής κλίμακας αλλαγές που θα κάνουν πιο προοδευτικό φιλικό και δίκαιο τον θεσμό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτές οι βελτιώσεις δεν θα αφορούν στον ΦΠΑ στα νησιά.