Βαρουφάκης: Να σταματήσει το τοξικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών

Για «τοξικό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» που «ωφελεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης» και «θα πρέπει να σταματήσει» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε άρθρο του στο Project Syndicate, όπου κάνει επίσης αναφορά στην χειρονομία που προέβαλε γερμανικό δίκτυο.

 

«Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα παραμένει σε κρίση. Η εχθρότητα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, με Έλληνες και Γερμανούς κυρίως, να έχουν βυθιστεί ηθικά, δείχνοντας ο ένας στον άλλο το δάχτυλο και ευρισκόμενοι σε ανοιχτό ανταγωνισμό», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

 

Όπως υποστηρίζει «αυτό το τοξικό παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών ωφελεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης. Θα πρέπει να σταματήσει. Μόνο τότε μπορεί η Ελλάδα – με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, οι οποίοι έχουν κοινό συμφέρον για την οικονομική της ανάκαμψη – θα μπορέσει να εστιάσει στην εφαρμογή αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών ενίσχυσης της ανάπτυξης. Αυτό είναι απαραίτητο για να είναι σε θέση η Ελλάδα να εξοφλήσει τα χρέη της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες της».

 

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup, η οποία προέβλεπε παράταση τεσσάρων μηνών για την αποπληρωμή του δανείου, σημειώνει ότι «προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για πρόοδο» και «όπως συμφώνησαν οι ηγέτες στην Ελλάδα στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως».

 

Υπογραμμίζει τέλος ότι «μακροπρόθεσμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να επανασχεδιάσουν τη νομισματική ένωση, έτσι ώστε να υποστηρίζει την ευημερία για όλους, αντί να τροφοδοτεί την αμοιβαία δυσαρέσκεια», αναγνωρίζοντας ότι «είναι ένα δύσκολο έργο, όμως, με μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού, μια κοινή προσέγγιση, και ίσως μια ή δύο θετικές χειρονομίες, αυτό μπορεί να επιτευχθεί”».

 

Στο μεταξύ, συζητήσεις έχει προκαλέσει η νύξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στα Χανιά, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

 

Ο υπουργός Οικονομικών έγινε δεκτός με ιδιαίτερες εκδηλώσεις θαυμασμού από πολίτες, μερικοί εκ των οποίων επιχείρησαν να βγάλουν selfie μαζί του.

 

Χαρακτηριστικά μια γυναίκα του είπε «Είμαστε μαζί σας». «Ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως ε;» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.