Υποψίες για πρόβλημα κατάθλιψης που αντιμετώπιζε ο πιλότος

Ερευνες και στα δύο σπίτια του συγκυβερνήτη του Airbus A320 της Germanwings, Αντρέας Λούμπιτς, το πατρικό του στο Μονταμπούρ της Γερμανίας και ένα διαμέρισμα στο Ντίσελντορφ, όπου διέμενε τον τελευταίο καιρό, διεξάγουν τις τελευεταίες ώρες οι γερμανικές αρχές, που προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου γύρω από την πρωτοφανή αυτή αεροπορική τραγωδία.

 

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στα σπίτια του Λούμπιτς, αμέσως μόλις έγινε γνωστό από τον εισαγγελέα της Μασαλίας ότι ο συγκυβερνήτης έριξε σκόπιμα το αεροσκάφος στις γαλλικές Αλπεις, έκανα φύλλο-φτερό τους χώρους που χρησιμοποιούσε και έχουν συλλέξει έγγραφα και άλλα ευρήματα.

 

Ο εισαγγελέας της Γερμανίας, Κριστόφ Κούμπα, δήλωσε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων. Ο ίδιος δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Ωστόσο, δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκονταν έξω από πατρικό του Λούμπιτς, δήλωσαν ότι αστυνομικοί μπαινόβγαιναν στην κατοικία, κουβαλώντας χάρτινες κούτες.

 

Η δραστηριότητα του συγκυβερνήτη του Airbus, την περίοδο που είχε διακόψει την εκπαίδευσή του στη σχολή της Lufthansa ίσως ρίξει φως στα αίτια που τον οδήγησαν στο να πιλοτάρει το αεροσκάφος πάνω στις Αλπεις, οδηγώντας στον θάνατο 149 ανθρώπους.

 

Ο Λούμπιτς ήταν 28 ετών και ξεκίνησε τη φοίτησή του στη σχολή της Lufthansa στη Βρέμη το 2008, ωστόσο όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας της οποίας θυγατρική είναι η Germanwings, είχε διακόψει τις σπουδές του για ένα χρονικό διάστημα. Οταν κλήθηκε για εξηγήσεις, ο διευθυντής της εταιρείας είπε πως αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα ρουτίνας, χωρίς να δώσει ή να του ζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία, επικαλούμενος το ιατρικό απόρρητο που ισχύει και μετά θάνατον.

 

Ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το απόγευμα της Πέμπτης ότι ο Λούμπιτς αντιμετώπιζε προβλήματα κατάθλιψης, που ίσως αποτελούν και τον λόγο, ο οποίος τον οδήγησε σε αυτή την πράξη.

 

Το γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL από το Μονταμπάουρ –τον τόπο καταγωγής του–, μια παλιά του συμμαθήτριά του δήλωσε ότι πριν από έξι χρόνια της είχε εκμυστηρευθεί ότι έπασχε από υπερκόπωση και κάποιας μορφής κατάθλιψη. Η ίδια ωστόσο δήλωσε ότι τον συνάντησε πριν από τα Χριστούγεννα και της έδωσε την εντύπωση ενός «απολύτως υγιούς νέου».

 

Πάντως όσοι τον γνώριζαν στην αερολέσχη, όπου έλαβε το πρώτο του δίπλωμα, κάνουν λόγο για έναν φιλικό και κανονικό στη συμπεριφορά του νεαρό, που είχε πολλούς φίλους, έτρεχε σε ημιμαραθώνιους, του άρεσε η μουσική και πήγαινε σε κλαμπ.

 

Ο 28χρονος καταγόταν από το χωριό Μονταμπούρ κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, όπου ζούσε με τους γονείς του, ενώ διατηρούσε και ένα διαμέρισμα στο Ντύσελντορφ. Οι Αρχές έχουν αποκλείσει το σπίτι του στη γερμανική πόλη και το ερευνούν για τυχόν στοιχεία, ενώ επιμένουν πως δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές και δεν είχε επαφές με άτομα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

 

Ρύθμισε τον αυτόματο πιλότο για να σιγουρέψει τη συντριβή

 

Ενα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί στο ότι ο Λούμπιτς έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος είναι και το ότι το σύστημα αυτόματου πιλότου είχε ρυθμιστεί, προκειμένου το Airbus να πραγματοποιήσει κάθοδο στα 100 πόδια, το χαμηλότερο δυνατό ύψους.

 

Γάλλοι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο 28χρονος συγκυβερνήτης κλειδώθηκε στο πιλοτήριο του Airbus και ρύθμισε τον αυτόματο πιλότο του Airbus, ώστε αυτό να αρχίσει καθοδική πορεία 3.000 ποδών ανά λεπτό, από τα 38.000 πόδια.

 

Η διαδικτυακή υπηρεσία παρακολούθησης των αερομεταφορών FlightRadar24 ανακοίνωσε ότι βάσει των δεδομένων παρακολούθησης που αναλύθηκαν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάποιος παρενέβη στο σύστημα του αεροσκάφους και μετέβαλε το ύψος δίνοντάς του στην ελάχιστη δυνατή ρύθμιση, δηλαδή τα 100 πόδια. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε υψόμετρο 6.000 ποδών.

 

«Μεταξύ 09:30:52 και 09:30:55 μπορείτε να δείτε ότι η ρύθμιση του αυτόματου πιλότου άλλαξε χειροκίνητα από τα 38.000 πόδια στα 100 πόδια και 9 δευτερόλεπτα αργότερα το αεροσκάφος άρχισε την καθοδική του πορεία, πιθανόν με τη ρύθμιση “ανοικτής κατάβασης” του αυτόματου πιλότου», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε ο Φρέντρικ Λίνταλ, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας παρακολούθησης.

 

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι απέστειλε τα δεδομένα σε Γάλλους ερευνητές κατόπιν αιτήματός τους.

 

Ενωση Πιλότων Cockpit: Ας περιμένουμε το πόρρισμα

 

Πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο η συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings να μην οφείλεται σε αυτοκτονία του συγκυβερνήτη, άφησε η Ένωση Πιλότων Cockpit, κάνοντας λόγο και για άλλα πιθανά σενάρια.

 

«Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, δεν μπορούσαμε ως τώρα να το φανταστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γιεργκ Χάντβεργκ και πρόσθεσε ότι στην ιστορία της αεροπλοΐας έχουν υπάρξει κι άλλα κρούσματα αυτοκτονιών. «Πρέπει να περιμένουμε το τελικό πόρισμα. Βεβαίως αρκετά συνηγορούν υπέρ του σεναρίου ότι μπορεί να πρόκειται για έναν άνθρωπο ψυχικά άρρωστο», συνέχισε, αλλά προειδοποίησε να μην χαρακτηριστεί η συντριβή πρόωρα αυτοκτονία. «Στα νέα στοιχεία των ερευνητών αυτό είναι μόνο ένα ενδιάμεσο πόρισμα. Πολλά ερωτήματα είναι ακόμη ανοιχτά. Από τη δική μας σκοπιά, είναι πιθανά και άλλα σενάρια», τόνισε.